Kolesarjenje za kraljico. Foto: Reuters
Kolesarjenje za kraljico. Foto: Reuters
Kraljica Sirikit je 12. avgusta praznovala 83. rojstni dan. Foto: Reuters
Monarh z najdaljšim stažem na svetu je prestol prevzel leta 1946. Foto: Reuters

Kolesarje je na 43 km dolgi preizkušnji, poimenovani Bike for Mom, vodil kronani princ Maha Vajiralongkorn. Udeležence je z ovacijami pozdravilo tudi več tisoč obiskovalcev, ki so vsi skupaj čestitali kraljici za 83. rojstni dan (praznovala ga je 12. avgusta).

Kraljica se od leta 2012 zaradi zdravstvenih težav le redko pojavlja v javnosti, a kljub temu Tajci kraljici v čast še naprej organizirajo slavja. Rojstni dan kralja Bumibola Aduljadedža in kraljice Sirikit je na Tajskem nacionalni praznik.

Znana po dobrodelnosti
Njeno uradno ime in naziv je Somdej Phra Nangčao Sirikit Phra Boromaradžininat – vaše visočanstvo kraljica Sirikit.

Njen oče polkovnik je med njenim otroštvom delal kot veleposlanik Tajske v Franciji, na Danskem in v Veliki Britaniji, zato se je Sirikit izobraževala tudi v teh državah, pozneje pa tudi v Švici, kjer je spoznala kralja. Ta je bil tedaj še vedno mladoleten in prav tako na šolanju v Švici. Ko se je v nesreči z motorjem poškodoval in je bil na zdravljenju v bolnišnici v Lozani, ga je redno obiskovala. Par se je v tem mestu 19. julija 1949 tudi zaročil. Marca 1950 se je kralj vrnil na Tajsko, da bi prevzel svoje kraljevske dolžnosti. Takrat ga je spremljala tudi Sirikit. V palači Patumvan so 28. aprila tega leta praznovali poroko.

Kraljevskemu paru so se v zakonu rodili štirje otroci: princesa Ubol Ratana, prestolonaslednik Maha Vajiralongkorn, prestolonaslednica Maha Čakri Sirindhorn in princesa Čulabhorn Valailak.

Fotoutrinke s kolesarske preizkušnje lahko pogledate spodaj.