Tajci se v zadnjih dneh zgrinjajo pred podobe tajskega kralja in molijo za njegovo zdravje. Foto: EPA
Tajci se v zadnjih dneh zgrinjajo pred podobe tajskega kralja in molijo za njegovo zdravje. Foto: EPA

Bumibol Aduljadej, je uspešno prestal operacijo, med katero so mu odstranili žolčnik.

Iz kraljeve palače so sporočili, da je poseg potekal brez zapletov. "Njegovo visočanstvo se je vrnilo v svojo sobo 20 minut čez polnoč. Danes zjutraj je imel nekoliko nižji srčni utrip, krvni tlak je normalen, vročina pa je padla. Zdravniki nadaljujejo terapijo z antibiotiki," so med drugim zapisali.

Tajski kralj se v zadnjih letih spopada s številnimi zdravstvenimi težavami. Med letoma 2009 in 2013 je zaradi vnetja pljuč kar štiri leta preživel na posebnem oddelku bolnišnice, pretekli mesec pa so ga izpustili iz bolnišnice, potem ko so ga pet tednov zdravili zaradi želodčnega vnetja. Pretekli petek so ga znova sprejeli v bolnišnico, saj je imel povišano temperaturo in težave s povišanim tlakom.

V bolnišnici ga je s številčno delegacijo obiskal tudi premier Prajut Čanoča, ki se je na oblast povzpel maja z vojaškim udarom.

Kralj pomemben člen združevanja Tajcev
Zdravstveno stanje kralja je za Tajce zelo pomembna tema, saj je kralj med državljani zelo priljubljen, o čemer pričajo tudi njegove številne podobe na pročeljih hiš, trgovin in vladnih poslopij. Kralj velja za združevalno osebo, kar je v državi, ki jo zadnje leto pretresa političen nemir, zelo pomembno. V preteklih desetletjih, sploh med 70. in 90. leti, je kralj med podobnimi političnimi krizami večkrat pozval k enotnosti, med zadnjo krizo, ki se je začela novembra lani in končala z vojaškim udarom 22. maja letos, pa se ni odzval na dogajanje.

Palača močno nadzoruje novice o stanju kralja, ki vlada že 68 let - prestol je prevzel leta 1946, pri čemer pa vlogo igra tudi to, da je za grožnjo ali žalitev monarhije zagrožena zaporna kazen do 15 let.