V vodo so pogumno zakorakali tako moški kot ženske in tako stari kot mladi. Foto: EPA
V vodo so pogumno zakorakali tako moški kot ženske in tako stari kot mladi. Foto: EPA

Člani plavalnega kluba Serpentine so se tradicionalno pognali v vodo sredi Hyde Parka v Londonu, berlinski "morski levi" pa so skočili v jezero Oranke.

V britanski prestolnici so namerili sedem stopinj, še topleje pa je bilo v Berlinu, saj se je živo srebro dvignilo nad 10 stopinj Celzija.

Nemci se sicer lanskega predbožičnega dne spominjajo kot najtoplejšega v zgodovini, saj tako visokih temperatur na ta dan glede na arhive nemške meteorološke službe niso izmerili še nikoli - živo srebro se je ponekod dvignilo skoraj do 20 stopinj Celzija.

V Moskvi nad lediščem, v Salzburgu pomladno
Enako izkušnjo pa imajo letos Rusi - v Moskvi so danes namreč izmerili najvišjo temperaturo na 25. december v več kot 100 letih. Termometri so tako pokazali 3,5 stopinje Celzija, kar je za 0,4 stopinje več kot na isti dan leta 1910 - povprečne decembrske temperature v Moskvi se sicer gibljejo med štirimi in šestimi stopinjami Celzija pod ničlo.

O presenetljivo toplem ozračju poročajo tudi iz Avstrije, saj so dopoldne tam namerili 16,5 stopinje Celzija, prejšnji rekord iz leta 2000 pa je znašal 12,6 stopinje.

V priloženih fotografijah si oglejte nekaj utrinkov v Londonu in Berlinu, kmalu pa pridejo na vrsto tudi podobe iz Portoroža, saj se bodo na novega leta dan v vodo pognali tudi slovenski korenjaki!