Fernanda je na igrišču zelo urejena in zagotovo se zaveda, da je eden njenih adutov tudi videz. Foto: Reuters
Fernanda je na igrišču zelo urejena in zagotovo se zaveda, da je eden njenih adutov tudi videz. Foto: Reuters

Nič čudnega, da Brazilci nogometu pravijo "o jogo bonito" - čudovita igra. Na nogometnih zelenicah se v vlogi sodnikov pojavlja vse več žensk, a 25-letna Brazilka Fernanda je vzbudila verjetno največ pozornosti med vsemi.

V nedeljo je na tekmi med moštvoma Atletico Mineiro (v katerem igra tudi nekdanji Barcelonin zvezdnik Ronaldinho) in Cruzeiro doživela prvenec v elitni brazilski ligi. Opravljala je delo stranske sodnice, vztrajno tekla, se pogovarjala z igralci in vihtela zastavico. Vsak njen gib je ovekovečilo tudi mnogo fotografov in gledalcev.

"Moja predanost ni ostala neopažena"
Nič čudnega, da je Fernanda v hipu postala spletna atrakcija. Pravico med nogometaši pomaga deliti že nekaj časa, a do zdaj je bila vedno delegirana v nižje lige, nedavno pa ji je brazilska nogometna zveza podelila uradno licenco Fife.

Plavolaska se preživlja tudi kot osebna trenerka, vse uspešnejša kariera v poklicu, ki je bil dolgo rezerviran za močnejši spol, pa ji ogromno pomeni: "Preboj v najvišjo brazilsko ligo je pomemben korak pri spremembi mišljenja ljudi. Je rezultat predanosti nogometu, ki sem jo dolgo kazala. To je moja velika zmaga," je dejala.

Ženska tudi na trenerski klopi
Vsekakor pa ni edina nogometna sodnica na svetu, prav nasprotno, z njimi se lahko pohvali vse več držav. A ne samo to, prejšnji teden je portugalska trenerka Helena Costa postala prva ženska, ki bo v Franciji vodila moško profesionalno nogometno ekipo, saj je postala trenerka nogometašev Clermonta, ki igra v drugi ligi. Helena Costa je nekdanja selektorka ženske reprezentance Katarja (2010-2012) in Irana (2012-2014), svoj čas pa je bila tudi skavtka pri Celticu.

36-letnica ni prva ženska, ki bo sodelovala v moškem francoskem nogometu. Ob prelomu stoletja je Nelly Viennot opravljala vlogo stranske sodnice. V drugi nemški ligi pravico deli Bibiana Steinhaus, v elitni angleški ligi pa vlogo stranske sodnice opravlja Sian Massey (zaradi katere je pri Skyu službo zaradi seksističnih opazk izgubil Andy Gray). V Italiji bi lahko licenco za sojenje v Serie A kmalu dobila 25-letna Elena Tambini, ki se poleg z deljenjem pravice preživlja tudi kot občasna manekenka.