To je njegov prvi obisk na Japonskem, obiskal pa bo tudi Kitajsko. Foto: Reuters
To je njegov prvi obisk na Japonskem, obiskal pa bo tudi Kitajsko. Foto: Reuters

William se je po prihodu z nasmeškom na ustnicah v spremstvu tokijskega guvernerja Joičija Masuzoe z motornim čolnom popeljal po pristanišču japonske prestolnice.

Mesto bo leta 2020 gostilo olimpijske igre, 32-letni britanski princ pa si je lahko ogledal vodnjake v barvah olimpijskih krogov. Obiskal je tudi prizorišča, na katerih bodo potekale igre.

Princ je pozneje v tradicionalni čajni hiši v Tokiu popil skodelico japonskega zelenega čaja, ki mu jo je postregel mojster čajne ceremonije.

William se bo med obiskom srečal tudi s preživelimi katastrofe marca 2011, v kateri so se nad japonsko prebivalstvo zgrnili potres, cunami in nesreča v jedrski elektrarni Fukušima. V katastrofi je umrlo skoraj 19.000 ljudi, več deset tisoč jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Princ bo po napovedih obiskal novo igrišče v prefekturi Fukušima, kjer se bodo otroci lahko igrali od pomladi dalje.

Srečanje z japonskimi modrokrvneži
William bo med obiskom tudi kosil s cesarjem Akihitom in cesarico Mičiko, srečal pa se bo tudi s prestolonaslednikom Naruhitom.

Japonska in Velika Britanija imata že desetletja prijateljske odnose. Japonce britanska kraljeva družina zelo zanima, Williamovo življenjsko pot spremljajo vse od njegovega rojstva. Njegova mati, princesa Diana, je bil na Japonskem izjemno priljubljena. Obiskala jo je dvakrat, v letih 1986 in 1995.