Prešerna so otroci, ki jim je neprestano delil fige, klicali dr. Fig. Foto: Katarina Lotrič
Prešerna so otroci, ki jim je neprestano delil fige, klicali dr. Fig. Foto: Katarina Lotrič

Ob kulturnem dnevu so v Prešernovem mestu, kot rečejo Kranju, potekali številni dogodki, med drugim so v središču mesta odkrili njegov kip, ki ga je izdelal Bojan Špenko.

Virtuoz z rokami, kot tudi rečejo Špenku, je že nekajkrat izdelal kip našega kulturnega vodje, kot mu reče Špenko, tokrat pa je njegovo podobo vklesal v 150 let star hrast. Kip je izdelan v naravni velikosti - "Pet čevljev in pet palcev je velik, tako kot piše v pesmi Soldaška," pravi Špenko, ki je za izdelavo kipa potreboval od 800 do 1.000 ur.

Slabovidni orodjar iz Hotemaž pri Kranju pravi, da je le navaden orodjar in da se nima za umetnika. Prešernu je v roke dal fige - v levi roki drži dve figi, ki jih podaja otrokom, v desni pa jih stiska v dlan.

Pet čevljov merim, palcov pet;
adijo, ljubca, starši,
in zbogom ví, tovarši! Dopolnil sem devetnajst let,
pet čevljov merim, palcov pet,
in čvrste sem postave
od nog do glave.

Soldaška (F. Prešeren)

V Kranju, mestu, ki ga je Prešeren močno zaznamoval, si lahko poleg kipa dr. Figa ogledate tudi njegovo spominsko hišo - v njej je Prešeren prebival od leta 1846 pa do svoje smrti 8. februarja 1849, obiščete pa lahko tudi Prešernov gaj, kjer je pesnik pokopan, in gledališče, poimenovano po njem.