Britanska aristokracija, konji in klobuki - to je Royal Ascot. Foto: Reuters
Britanska aristokracija, konji in klobuki - to je Royal Ascot. Foto: Reuters

Najstarejša dirka v Angliji se je odprla s kraljevo parado, ki zaznamuje vsako odprtje Ascota od leta 1820, kraljica Elizabeta pa se je udeležuje od leta 1945. Letos je znova prišla v spremstvu svojega moža princa Philipa - vojvoda Edinburški je dirko namreč lani izpustil, saj je okreval po operaciji -, v kočiji pa sta se pripeljala skupaj s sinom Andrewom in vnukom Harryjem.

Princa Charlesa je spremljala njegova Camilla, skupaj s sorodniki pa sta se v prestižni kraljevi loži (t. i. Royal enclosure) zabavali tudi sestri Eugenie in Beatrice ter njuna sestrična Zara Phillips, ki sta jo spremljala tudi mož Mike Tindall in mati, princesa Anna.

Obvezna oprema: klobuk
Vsako poletje se namreč smetana britanske visoke družbe že več kot 300 let na kraljevi konjski dirki v Ascotu, le streljaj oddaljeni od kraljičine poletne rezidence, gradu Windsor. Prvič so dirko priredili avgusta 1711 na pobudo takratne kraljice Ane in velja za prestižni dogodek, zapisan v družabnem koledarju vsakogar, ki v Veliki Britaniji kaj velja.

Obenem gre tudi za turistično zelo pomemben dogodek - pokrajino Berkshire samo v tednu, ko traja Ascot, obišče okoli 300.000 ljudi, zaradi česar ta velja za najbolj obiskano konjsko dirko v Evropi.

Čeprav so v ospredju konji, pa je pozornost medijev usmerjena tudi na obiskovalce in predvsem na to, kaj nosijo. Obvezen modni dodatek je seveda klobuk - tako za moške kot ženske, ki so s svojimi izbirami tudi letos na tribunah ustvarile pisan kalejdoskop, ki si ga lahko ogledate v fotogaleriji.