Ali, ki se je vpisal med boksarkse legende, je v hiši živel do leta 1960. Foto: AP
Ali, ki se je vpisal med boksarkse legende, je v hiši živel do leta 1960. Foto: AP

oboževalcem boksarja Muhammada Alija kmalu odprla vrata in jim ponudila vpogled v čas, ko je Ali še nosil ime Cassius Clay in se še ni vpisal med nesmrtne.

"Ko stopite v hišo, vas prevzame občutek, da ste se vrnili v leto 1955," je povedal odvetnik George Bochetto, ki je hišo kupil skupaj z nepremičninarjem Jaredom Weissom.

Hiša je bila več let zapuščena, ker pa sta tako Bochetto kot Weiss velika oboževalca Alija, nista hotela, da propade. Odločila sta se, da jo preuredita v muzej. Obnova je trajala kar devet mesecev, prve obiskovalce bo sprejela 1. maja.

Za preureditev sta namenila 30.000 dolarjev, hkrati pa sta kupila še sosednjo hišo, kjer bo sprejemni center in prodajalna spominkov.

Kako je Cassius Clay postal Muhammad Ali?
Bochetto pravi, da je v hiši vse tako, kot je bilo v času Alijevega otroštva, saj so jo obnovili na podlagi fotografij. "Radi bi prikazali, kako se je vse začelo. Kako je Cassius Clay postal Muhammad Ali," je pojasnil Bochetto. Pri obnovi pa je sodeloval tudi Alijev brat Rahman Ali, ki je povedal: "Vse je videti popolnoma enako kot takrat, ko sem bil otrok. Manjkata samo oče in mama."

Ali, znan tudi kot The Greatest, je v hiši živel vse do leta 1960, ko je odšel na olimpijske igre v Rim in osvojil zlato olimpijsko medaljo v poltežki kategoriji. Ko je podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, se je preselila cela družina, poroča The Washington Post.

Nad obnovo je navdušena tudi Alijeva žena Lonnie: "Muhammad je srečen, da je hiša obnovljena. Zagotovo bo dobro obiskana, saj je Ali še vedno navdih mnogim."

74-letni Ali se otvoritve ne bo udeležil, saj se že več let spopada s Parkinsonovo boleznijo.