Po zahvalnem dnevu se milijoni Američanov poženejo v trgovine, ki vabijo z izjemnimi popusti. Foto: EPA
Po zahvalnem dnevu se milijoni Američanov poženejo v trgovine, ki vabijo z izjemnimi popusti. Foto: EPA
Nakupovalna mrzlica v ZDA

Številni Američani se po obilni večerji zahvalnega dneva niso zvrnili v postelje. Vrste čakajočih pred trgovinami, ki so odprle vrata bolj zgodaj kot sicer, so potrdile, da bo tudi letos tako imenovani črni petek daleč najboljši dan za trgovce.

Množice, ki so vdrle v trgovine, so seveda na ulicah prezebale z razlogom - marsikdo je preprosto primoran čakati na popuste, življenje je neizprosno, a to ni čas za vihanje nosov.

Merska enota za ameriške denarnice
Nakupovalna mrzlica bo trajala do božíča, milijoni dolarjev, ki jih bodo kupci pustili v trgovinah, pa bodo najboljši dokaz gospodarskega okrevanja.

Črni petek namreč velja za najboljši kazalnik gospodarskih razmer v ZDA. Ni ga inštituta, ki bi natančneje ugotovil razpoloženje Američanov ali - še natančneje - kakšno je stanje v njihovih denarnicah.

Kljub obetavnim gospodarskim napovedim pa milijarde dolarjev, ki so jih danes Američani pustili v trgovinah, letos verjetno ne bodo tako rekordne kot lani.


V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov nakupovalne mrzlice v New Yorku in Atlanti, v priloženem videoposnetku pa si lahko ogledate reportažo ameriškega dopisnika Edvarda Žitnika.

Nakupovalna mrzlica v ZDA