Mož na moža, pardon, palec na palec ... Foto: Reuters
Mož na moža, pardon, palec na palec ... Foto: Reuters
Rokoborba z nožnimi palci

A velika želja se jim ni uresničila, saj jim je že prvo leto zmago izpred nosa odnesel neki Kanadčan. Razočaranje je bilo celo tako veliko, da so tekmovanje za nekaj let opustili, a skušnjava je bila prevelika in kmalu so ga znova obudili.

Vsako leto ga gosti Ashbourne v osrednji Angliji, na nenavadno bitko moči, vztrajnosti, ravnotežja in prenašanja bolečine pa se prijavi okoli 30 tekmovalcev. Vsi morajo najprej opraviti zdravniški pregled, nato pa se z nasprotniki soočijo v izločilnih bojih v treh rundah - najprej se pomerita desna nožna palca, pa leva in nato spet desna. Moški in ženske ne tekmujejo skupaj. Sodeluje lahko prav vsak, nekaj prednosti pa imajo tisti "srečneži" z velikimi palci.

Da bi vsem zagotovili enake pogoje, so strogo prepovedane vse substance, s "častno izjemo za alkohol", kot je dejala predstavnica organizatorja Wendy Payne. Že desetič zapored je z vso moško konkurenco pometel Alan "Nasty" Nash, ki je poudaril, da so ključna močna ramena, ki naj bi "ohranjala stabilnost, človeka zadrževala v ustreznem položaju in pomagala, da vztraja do konca". Med ženskami se je druge zaporedne zmage veselila Rebecca Birch.

Rokoborba z nožnimi palci