Na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju, na Krasu pa tudi drugje po državi so se zvrstili blagoslovi konj. Foto: BoBo
Na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju, na Krasu pa tudi drugje po državi so se zvrstili blagoslovi konj. Foto: BoBo
Na štefanovo po Sloveniji blagoslov konj
Že 23. blagoslavljanje konj na Krasu

Najmnožičnejši tradicionalni zbor Štefanovo 2017 so priredili v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, na tradicionalnem 159. blagoslovu pa se je zbralo okoli 150 konjenikov. V Srednji vasi pri Šenčurju so dopoldne na blagoslov pripeljali 64 konj in konjskih vpreg (video si lahko pogledate ob strani).

Konje so blagoslavljali še v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, v Semiču, Šentrupertu na Dolenjskem, Goriški vasi pri Škocjanu, v Štefanu pri Trebnjem, v Kapelah, Pišecah, Harijah v Brkinih, v Vipavi, na Vidmu v Dobrepolju, v Laškem in še drugih krajih po državi. Na hipodromu v ljubljanskih Stožicah so ob blagoslovu konj pripravili še Štefanove dirke.

Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, za zavetnika konj in živine na splošno pa so ga v srednji in severni Evropi razglasili, ker je nadomestil neko pogansko božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino.

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz Trierja v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Janez Vajkard Valvasor.

V fotogaleriji si lahko pogledate, kako je potekal blagoslov v vasi Kupljenik pri Bledu, 23. blagoslov pa je potekal tudi pod kraškim robom v vasici Zanigrad pri Hrastovljah (več v priloženem videu).

Na štefanovo po Sloveniji blagoslov konj
Že 23. blagoslavljanje konj na Krasu