Rio je predal olimpijski ogenj Tokiu, kjer bodo leta 2020 prihodnje poletne olimpijske igre. Japonski premier Šinzo Abe, ki je v nedeljo v Riu obiskal japonske športnike, je dejal, da želi Tokio organizirati najboljše olimpijske igre do zdaj. Abeju je
Rio je predal olimpijski ogenj Tokiu, kjer bodo leta 2020 prihodnje poletne olimpijske igre. Japonski premier Šinzo Abe, ki je v nedeljo v Riu obiskal japonske športnike, je dejal, da želi Tokio organizirati najboljše olimpijske igre do zdaj. Abeju je "uspelo" iz Tokia priti na drugi konec sveta v le nekaj trenutkih po zaslugi preobrazbe v junaka iz videoigric Super Maria. Foto: Reuters
"Želel sem Japonsko prikazati kot prijazno tehnološko velesilo s pomočjo našega najprepoznavnejšega junaka. Nisem vedel, kako se bodo odzvali ljudje. Vendar sem dobil toliko navdušenih odzivov, tako da sem zelo zadovoljen." Foto: Reuters

Gledalce, ki so v vetru in močnem dežju sedeli na tribunah, je na predstavitvi prihodnjega gostitelja olimpijskih iger nepričakovano pozdravil japonski premier Abe, ki mu je uspelo iz Tokia priti skozi središče Zemlje na drugi konec sveta v le nekaj trenutkih po zaslugi preobrazbe v Super Maria.

Sledila je kratka predstavitev Tokia kot organizatorja prihodnjih olimpijskih iger, ki bodo, kot obljubljajo Japonci, zaznamovane z visoko tehnologijo. "Japonska vlada bo ... trdo delala, da bodo to najboljše igre kadar koli," je dejal Abe, ki je poudarek na visoki tehnologiji najbolje ponazoril prav kot svetovno znani junak igric.

Na Japonskem je predsednik vlade "Super Mario" številne šokiral. Prebivalci dežele vzhajajočega sonca niso navajeni na takšne preobrazbe vrhunskih politikov. Nekateri odzivi so bili pozitivni, saj je premier porušil predsodek o dolgočasnih politikih brez kančka humorja. Eden izmed uporabnikov Twitterja je bil pozitivno presenečen: "Nisem vedel, da premier igra Maria, še manj, da se bo kar tako pojavil iz kanalizacijske cevi."

Nekateri pa so ob pogledu na Maria dobili asociacije na veliko katastrofo, saj jih je kanalizacijska cev, po kateri naj bi se iz Tokia v Rio "prežarčil" premier, spomnila na smrtonosno okoljsko katastrofo v Fukušimi. "Skočil je iz cevi, ki je bila zelo radioaktivna," je zapisal eden izmed kritikov.

Zakaj se ne poimenuje Šinzo Mario Abe?
Premier je presenetil tudi japonsko ministrico za okolje Tamajo Marukavo, pod okriljem katere sodi organizacija poletnih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. Ministrica ni bila seznanjena z namero strankarskega vodje in premierja, da bo v Riu nastopil v vlogi junaka Nintendove igrice. "Nikoli v življenju si nisem mislila, da bo igral Maria. Mogoče pa ne bi bilo slabo, če bi sam sebe od zdaj klical Šinzo Mario Abe, s čimer bi lahko še bolj izstopal in povečal zanimanje zase."

Še najbolj je bil zadovoljen Abe sam. "Želel sem Japonsko prikazati kot prijazno tehnološko velesilo s pomočjo našega najprepoznavnejšega junaka. Nisem vedel, kako se bodo odzvali ljudje. Vendar sem dobil toliko navdušenih odzivov, tako da sem zelo zadovoljen."