Mladi floristi Biotehniškega centra Naklo s svojimi stvaritvami nakazujejo letošnje modne smernice pri novoletnih aranžmajih. Foto: Miro Štebe
Mladi floristi Biotehniškega centra Naklo s svojimi stvaritvami nakazujejo letošnje modne smernice pri novoletnih aranžmajih. Foto: Miro Štebe
Dekoracija za praznike

Do novega leta je še kar nekaj časa, a trgovci si že manejo roke, saj se veselijo predprazničnih nakupov. Napovedujejo, da bodo v Ljubljani praznične lučke prižgali že konec novembra. Čeprav je kar naporno, tudi za denarnice, če se od starega leta poslavljamo kar ves mesec, se tudi drugi, ne le trgovci in gostinci, nekako prilagajamo vzdušju veselega decembra. V zadnjem mesecu leta se bo tako zvrstila cela vrsta veselih, predprazničnih dogodkov, s katerimi se bomo vsaj simbolično poslavljali od iztekajočega se leta.

Da bi novoletne okrasitve vsakič prinesle nekaj novega, svežega in zanimivega, cvetličarji in aranžerji vsako leto pripravijo modne smernice za novoletno okrasitev. Običajno izberejo nekaj modnih barv in nekaj namigov za zanimive, drugačne in navdušujoče okrasitve prazničnih miz, oken in prostorov. Študentje Biotehniškega centra Naklo so zato pod mentorskim vodstvom Sabine Šegule že pokazali nekatere smernice za letošnje novoletne aranžmaje. Trgovsko podjetje Agrokor jim je namreč v svojem grosističnem centru na Viču omogočilo, da so v skladu z letošnjimi modnimi smernicami ustvarili več kot 50 novoletnih aranžmajev, ki so ta teden na ogled v prostorih Agrokorja na Viču.

Čeprav je v ozadju vsekakor tudi misel na zaslužek, je takšno sodelovanje trgovcev z izobraževalnimi ustanovami vredno pohvale. Bodoči cvetličarji so se pri izdelovanju aranžmajev seznanili z novimi modnimi smernicami za leto 2016, hkrati pa so spoznavali in se naučili različnih tehnik izdelovanja dekoracij. V skupini so tisti z več znanja in izkušnjami svetovali in pomagali mlajšim ter se tako tudi privajali skupinskemu delu in medsebojnemu sodelovanju. Vse za aranžmaje potrebne materiale jim je zagotovil gostitelj, praznično zimski aranžmaji, ki so jih ustvarili, pa so namenjeni predvsem okrasitvi družinskih stanovanj, poslovnih in gostinskih prostorov ter hotelov.

Tudi letos bo modnih nekaj barv. Osvežujoča novost bo uporaba črno-bele kombinacije okrasnih pripomočkov z dodatkom naravnih barv. Pomemben je učinek svetlobe. Pri tem niso pomembne le sveče. Vse večji poudarek dajejo tudi drobnim belim LED-lučkam, ki so običajno za prosojnimi tkaninami. Dekorativni dodatki v naravnih ali svetlečih barvah naj bi ljudem dali občutek, da so zadnji dnevi leta čudoviti, noči mistične in vsak praznični trenutek vesel. Najpogostejši dodatki, ki se pojavljajo v zimskih kreacijah, so zvezdice, snežinke, smrečice, smuči, sani, palčki … Letos je poudarek tudi na osebnih drobnih sporočilih, zapisanih na ploščicah, trakovih in drugih dodatkih. Ta sporočila so lahko: narejeno zate, ročno delo, lepe želje, lep dan …

Rdeča barva je nekako tradicionalna pri božičnih okrasitvah, zato tudi letos ne boste zgrešili, če boste stavili nanjo. Bolj romantične bo razveselila možnost okrasitve v rožnatih barvah, saj bo tudi ta modna.

Sicer pa bodo letos prevladovale črna, bela, zlata, pastelno rožnata, peščena, siva, smaragdna barva, prav tako bodo modni odtenki okraskov v barvi petroleja, bakra, brona, pastelno zelene barve, pri okraskih pa lahko uporabljamo les, svetlikajoči se saten, vrvice, volno, dlakave materiale in podobno.

Pri krašenju pa bodite predvsem domiselni, ustvarjalni, vaš slog pa naj bo edinstven.

Miro Štebe, TV Slovenija

Dekoracija za praznike