Ljubitelji kranjskih klobas so se v sredo počutili kot v raju. Foto: BoBo
Ljubitelji kranjskih klobas so se v sredo počutili kot v raju. Foto: BoBo

Poročali smo, da je gospodarsko interesno združenje Kranjska klobasa, ki vključuje kar nekaj znanih slovenskih proizvajalcev, zaradi nasprotovanja komercialnemu ocenjevanju klobas sodelovanje na letošnjem dogodku odpovedalo, zato so organizatorji vzorce za ocenjevanje priskrbeli iz maloprodajne mreže.

Več o sporu glede ocenjevanja kranjskih klobas si preberite tukaj!

Pri strokovnem ocenjevanju so se najbolje odrezale kranjske klobase Mesarstva Podobnik in Krasa, ki so osvojile zlato medaljo, sledijo pa klobase Mesarstva Čadež in Mesarije Arvaj. Pri ljubiteljskem ocenjevanju je prvo mesto osvojila Arvajeva klobasa ter prehitela klobasi Mesarstva Podobnik in Kras.

Potrebna je pomoč države in mesarjev
Festival kranjske klobase organizira Kulinarična hiša Jezeršek skupaj s Športnim in turističnim društvom Sora, namen festivala pa je že od vsega začetka povzdigniti kranjsko klobaso na mesto, ki si ga zasluži, pravijo organizatorji.

"Z velikim veseljem ugotavljamo, da smo dosegli ta cilj, in zdaj želimo vztrajati pri kakovosti, promociji in prepoznavnosti slovenske kulinarike po tem izdelku," je pojasnil vodja festivala Jure Jezeršek ter dodal, da je bistveni namen festivala izboljševanje kakovosti kranjske klobase ter jedi in izdelkov iz nje.

Jezeršek je prepričan, da bi lahko festival postal velika mednarodno prepoznavna prireditev, kar dokazuje tudi letošnja udeležba skupine nemškogovorečih gostov in gostov iz Italije, vendar bi morali po njegovem mnenju pri takšni promociji svojo vlogo odigrati tudi mesarji in slovenska država, a glede na dozdajšnje dogajanje sam v to ne verjame.

Nekaj utrinkov z letošnjega ocenjevanja kranjskih klobas si lahko ogledate spodaj! Foto: BoBo.