Poročali smo, da zaščiti kranjske klobase kot izvorno slovenskega proizvoda poleg Avstrije zdaj nasprotuje še Hrvaška, ki je na Evropsko komisijo že poslala svoj ugovor z obrazložitvijo. Foto: BoBo
Poročali smo, da zaščiti kranjske klobase kot izvorno slovenskega proizvoda poleg Avstrije zdaj nasprotuje še Hrvaška, ki je na Evropsko komisijo že poslala svoj ugovor z obrazložitvijo. Foto: BoBo
Kranjska klobasa
Festival kranjske klobase vsako leto pritegne množico obiskovalcev, a letos ga je še pred začetkom zaznamoval interni spor. Foto: BoBo
Kranjska klobasa
Zmagovalka zadnjih festivalov je bila klobasa istega proizvajalca. Foto: BoBo
Kranjska klobasa
Na letošnjem tekmovanju bosta dve ločeni oceni - ocena strokovne žirije in ocena ljubiteljev kranjske klobase. Foto: BoBo
Kranjska klobasa
So res vse kranjske klobase enake? Foto: BoBo

Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Kranjska klobasa je do zdaj sodelovalo na preteklih festivalih in ocenjevanjih, v ponedeljek pa so s sporočilom za javnost opozorili na to, da jih na letošnjem, ki se začenja v sredo, ne bo.

Poklicali smo na GIZ, da bi izvedeli, zakaj so odpovedali udeležbo. "Festival smo v preteklosti podpirali, ker je pomemben prispevek k promociji kranjske klobase, bili smo praktično soorganizatorji. Vendar pa smo se z organizatorjem popolnoma razšli glede koncepta festivala, ker je osnovna poanta tega festivala komercialno ocenjevanje kranjske klobase, kar v nadaljevanju pomeni rangiranje proizvajalcev tega zaščitenega izdelka. Več kot leto dni smo se pogovarjali, da se vendarle ne bi ocenjevala kranjska klobasa, ampak recimo jedi iz kranjske klobase. Organizator tem našim predlogom ni prisluhnil in čisto logična posledica teh diametralno nasprotnih stališč je bila pač odpoved našega sodelovanja," so nam povedali.

"Ne moremo reči, da je ta najboljša, ostale so pa zanič"
Poudarili so, da je v primeru zaščitenih izdelkov nadzor nad kakovostjo izdelka, proizvodnega postopka ter izbora surovine konstanten in stalen, v primeru komercialnih ocenjevanj pa se zgodi rangiranje: "Reče se, najboljša je ta, druga je ta, tretja je ta, druge so pa ... - tako doživljajo obiskovalci, da so druge zanič! Ampak vse so enake, vse so narejene po isti specifikaciji, vse so narejene po točno predpisanem proizvodnem postopku, zato ne moremo reči, da je ta najboljša, ta pa najslabša."

Po njihovem mnenju gre na nek način za zavajanje potrošnikov, predvsem pa proizvajalcev. "Problem pa je bil še v tem, da na tem festivalu vedno zmaga ena in ista klobasa. Njen proizvajalec je naš član in pomemben član, ampak sčasoma so ljudi ozavestili, da je to najboljša in edina celo zaščitena. Ta je najboljša in ta je prava, so odgovarjali v naših anketah, to pa gre vse na škodo ostalih proizvajalcev," so še dodali.

"Niso vse kranjske klobase enake"
Poklicali smo tudi Franca Jezerška, ki je s svojo kulinarično hišo skupaj s Športnim in turističnim društvom Sora organizator 9. tradicionalnega strokovnega in ljubiteljskega ocenjevanja kranjskih klobas ter hkrati 4. festival kranjske klobase, ki bosta letos med 22. in 25. avgustom v Sori pri Medvodah.

"Oni trdijo, da so vse kranjske klobase, ki so certificirane, enako kvalitetne. Mi se s tem seveda ne strinjamo, glede na izkušnje preteklih let pa tudi sicer. Zato mi še vedno delamo ocenjevanje strokovne komisije, ki ocenjuje po vseh teh kriterijih, ki so določeni tudi v elaboratu o kranjski klobasi in ljubiteljsko ocenjevanje, kjer približno od 300 do 400 ljubiteljev išče njim najbolj všečno kranjsko klobaso," je na očitke GIZ-a Kranjska klobasa odgovoril Jezeršek.

"Prej smo te ocene na predlog GIZ-a združevali, tako da smo dobili samo eno klobaso, ki smo jo razglasili za najboljšo, zdaj pa bomo imeli dve ločeni ocenjevanji," je pojasnil. Ujeli smo ga ravno med delanjem analize preteklih ocenjevanj, zato nam je pojasnil, da je z leti povprečna ocena kranjske klobase rasla in izrazil prepričanje, da je njihovo ocenjevanje pripomoglo k izboljšanju kakovosti.

Signal za potrošnike in proizvajalce
"Mi smo GIZ-u tudi predlagali, da bi šli na sistem podeljevanja medalj, kar pomeni, da bi po točkovnem sistemu tisti, ki bi imel več kot 19 točk dobil zlato medaljo, točka ali dve manj pa bi prinesli srebrno oziroma bronasto medaljo. Tako bi lahko bili teoretično tudi vsi zlati," je razložil in dodal, da so še vedno prepričani, da s tem ocenjevanjem dajejo potrošnikom signal, katera klobasa je najboljša, mesarjem pa signal, naj se potrudijo in izdelajo tako klobaso, ki bo najboljše ocenjena.

Vzorce klobas so vzeli iz maloprodaje
Zanimalo nas je tudi, koliko proizvajalcev bo tako letos sodelovalo pri ocenjevanju, glede na to, da GIZ Kranjska klobasa, ki je odpovedal sodelovanje, vključuje kar nekaj znanih slovenskih proizvajalcev. "Tudi letos bo na ocenjevanju 11 vzorcev. Glede na to, da je GIZ prepovedal svojim članom, da pošljejo vzorce na festival na ocenjevanje, smo se odločili, da kupimo vzorce vseh proizvajalcev v maloprodaji, s tem da smo postavili časovno omejitev, da vzorec ne sme biti starejši od petih dni. Te vzorce bomo zdaj ocenili, kar pomeni, da bodo še bližje tistemu, kar pričakuje potrošnik. V preteklosti so se recimo lahko bolj potrudili za tekmovalne vzorce, zdaj pa smo vzeli te vzorce neposredno iz maloprodajne mreže in tako postavljamo še bolj objektivno zgodbo," je sklenil Jezeršek.