Masajski bojevniki so vzljubili kriket. Foto: Reuters
Masajski bojevniki so vzljubili kriket. Foto: Reuters
Fotografiranje s severnim belim nosorogom. Foto: Reuters

Turnir kriketa so organizirali na domu zadnjega preživelega severnega belega nosoroga na svetu po imenu Sudan, s športno-dobrodelnim dogodkom pa organizatorji želijo dvigniti zavest o trpljenju ogroženih živali in pri tem pozvati skupnosti, da se vključijo in pomagajo pri ohranitvi ogroženih živalskih vrst.

Masajski bojevniki z območja Laikipa v Keniji so klub ustanovili, da bi promovirali zdrav način življenja, med mladimi pripadniki ljudstva, ki se vse bolj prepuščajo mamilom in pijači, pa želijo dvigniti zavest glede aidsa. S svojim športnim udejstvovanjem želijo dati dober zgled vsem znotraj ljudstva.

Trenutno se zavzemajo za odpravo slabih praks v ljudstvu Masajev, kot so prezgodnje poroke otrok. Eden izmed članov Masheha Abubakr je tako povedal, da upa, da bo kriket mladim v regiji odvrnil misli od porok v prezgodnji starosti. Dejavno se borijo za pravice žensk.

Prav ženska je med ljudstvom vzbudila zanimanje za kriket. Južnoafričanka Aliya Bauer, ki se je zaradi raziskovalnih namenov odpravila v Laikipo - tam je preučevala vedenje pavijanov - je v Keniji pogrešala svojo veliko ljubezen - kriket: "Pogrešala sem svojo strast in želela sem jo deliti z drugimi. Kriket je odličen medij za krepitev prijateljskih vezi in povezovanje ljudi na pozitiven način." Odločila se je, da iz Južne Afrike prinese nekaj opreme in predstavi kriket tamkajšnji skupnosti. Sprva je igra zanimala predvsem otroke, kmalu pa so se nad kriketom začeli navduševati mladi masajski bojevniki, ki so živeli blizu: "Ogledovali so si treninge z zanimanjem, nekega dne pa se je jih nekaj med njimi odločilo, da se tudi sami preizkusijo na zelenici." Kapetan ekipe Sonyanga Weblen Ole Ngais je povedal, da kriket v Keniji ni priljubljen in da so prvič videli takšno obliko igre: "Najprej smo to počeli zaradi zabave, ko pa smo vedno več igrali in trenirali, pa smo vzljubili to igro."

Kljub pomanjkanju opreme, denarja in rednih tekmovanj je 24 fantov vztrajalo, lani pa je ekipi celo uspelo zbrati denar za potovanje v Južno Afriko, kjer so se udeležili enega izmed tekmovanj v kriketu. Tam niso zmagali niti enkrat, letos pa so dosegli že dve zmagi.

Za bojevnike je kriket več kot le šport, za njih je to sredstvo, s katerim se spopadajo s težavami v skupnosti. Med drugim so nad športom navdušili 24 osnovnih in pet srednjih šol.

Ambasadorji pozitivnih sprememb v njihovih skupnostih nadaljujejo igranje kriketa, eden izmed članov Francis Ole Mishene pa verjame, da bo prav v masajski ekipi vzniknila prihodnja zvezda kriketa, ki bo igrala za Kenijo. "Nadarjeni so zagotovo, kar zdaj potrebujemo, pa je, da podpremo te mlade nadarjene fante, da še naprej igrajo kriket, da jih oskrbimo s primerno opremo, da jim zagotovimo primerne treninge in kdo ve ... Nič ni nemogoče," je za konec povedala Bauerjeva.