Namen boja z vzglavniki je predvsem zabava. Foto: EPA/Reuters
Namen boja z vzglavniki je predvsem zabava. Foto: EPA/Reuters

Ljubitelji spopadov z blazinami in flashmobov - dogodkov, na katerih skupina ljudi na javnem mestu izvede nenavadno akcijo (na primer vsi odprejo dežnike, okamenijo ...) - so se 4. aprila zbrali, da International Pillow Fight Day (mednarodni dan boja z vzglavniki) proslavijo z velikimi skupinskimi bitkami.

Vsako leto se konec maja oziroma začetek aprila v več kot 150 mestih odvije zabaven dogodek, ko se na mestnih trgih zberejo mladi in stari, vsak pa s seboj prinese vzglavnik, napolnjen s perjem. Ob točno določeni uri ali znaku (žvižgu) pa se začne spopad z blazinami.

In pravila? Dovoljena je le uporaba mehkih blazin in udarci ne smejo biti premočni, prav tako se je predhodno treba pripraviti in odložiti očala ali kakšne druge vredne stvari, ki bi se med igro lahko poškodovale oziroma ogrožale varnost udeležencev.

Prvi mednarodni dan boja z vzglavniki
Ideja izvira iz leta 2008, ko se v Torontu rodila ideja za prvo mednarodno bitko z vzglavniki. Dogodek je takrat potekal v 25 mestih, samo v New Yorku pa se je zbralo več kot 5.000 ljudi. Danes dan boja z vzglavniki med drugim praznujejo tudi v Ženevi, Budimpešti, Parizu, Dublinu, Los Angelesu, Melbournu, Šanghaju, Vancouvru in Washingtonu.