Na festivalu, ki bo trajal 55 dni, pričakujejo 100 milijonov obiskovalcev. Foto: Reuters
Na festivalu, ki bo trajal 55 dni, pričakujejo 100 milijonov obiskovalcev. Foto: Reuters

Do konca dneva naj bi se v sveti reki Ganges na najsvetejši dan zgrnilo najmanj okoli 10 milijonov hindujskih vernikov. Številni hindujci si bodo tako privoščili t. i. cesarsko kopel, za katero verjamejo, da jih očisti grehov in osvobaja iz začaranega cikla življenja in ponovnega rojstva.

Glavna znamenitost festivala so hindujski sveti možje, t. i. naga sadhus, ki se imajo za duhovne varuhe hinduizma, oni se okopajo v trenutku, ko je zdravilni učinek kopanja največji. Za popestritev na festivalu pa bodo v prihodnjih dneh poskrbele tudi številne glasbene skupine in druge prireditve.

Alabahad se je na festival pripravljal več mesecev, okoli reke pa je zrastlo mesto šotorov. Na prizorišču so postavili tudi 14 začasnih bolnišnic, kjer za oskrbo vseh vernikov skrbi 243 zdravnikov. V Alabahadu so postavili tudi 40.000 stranišč, več kot 30.000 policistov in varnostnikov pa skrbi za varnost na festivalu, ki naj bi se ga udeležilo tudi milijon tujih turistov.

Največji verski festival
Kopanje v Gangesu je del 104 dni trajajočega prastarega indijskega verskega festivala Kumbh Mela, ki velja za največji verski festival na svetu. V Indiji ga praznujejo vsaka tri leta oziroma štirikrat v 12 letih.

Hindujci verjamejo, da je v bitki med bogovi in demoni v Alahabadu padlo na tla nekaj kapljic iz lončenega vrča z nektarjem nesmrtnosti. Takšne kapljice naj bi padle še na mesta Haridvar, Nasik in Udžain, zato so vsa štiri izmenično prizorišča festivala.

Nekaj fotoutrinkov s prvega dneva festivala si lahko pogledate spodaj.