Moški so si pridorili pravico do nastopa na SP-ju. Sinhrono plavanje je bilo v svojih začetkih popolnoma moški šport. Foto: Reuters
Moški so si pridorili pravico do nastopa na SP-ju. Sinhrono plavanje je bilo v svojih začetkih popolnoma moški šport. Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Mnenja pri nas o moških v sinhronem plavanju so zelo različna. Sam nimam nobenih težav s tem, da pokažem svoje plavalno, baletno in umetniško znanje," je povedal ruski tekmovalec Aleksandar Malcev, ki se zaveda, da je samo s šminko, ozkimi kopalkami in izzivalno frizuro razburil del ruske javnosti.

Številne namreč moti predvsem vpadljivo ličenje pri moških, ki pa je potrebno, da jih gledalci in sodniki v vodi sploh opazijo.

Občinstvo v Kazanu je Malceva, ki si je z Dario Valitovo priboril srebrno medaljo (boljša od njiju sta bila Američana Bill May in Christina Jones), pozdravilo z ovacijami tako kot vse druge ruske tekmovalce.

A sama oblast ne podpira nastopa moških v omenjeni disciplini - ruski minister za šport Vitalij Mutko je že konec leta odločitev Mednarodne plavalne zveze, da na tekmovanje uvrsti tudi mešane pare, označil za neumno in napačno. Z njim se strinja tudi olimpijska prvakinja Svetlana Romašina, ki pravi, da za moške v tem športu ni prostora.

"To je tudi uspešen poslovni model. Če mediji poročajo o tem, je to le dobro za šport," pa je po sobotni tekmi preračunljivo dejal generalni direktor Fine Cornel Marculescu. A sinhroni plavalec Bill May, ki mu je ameriška plavalna zveza zaradi spola prepovedala nastop na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, je povedal, da gre za osnovno pravico športnika: "Saj v umetnostnem drsanju pari že dolgo uspešno nastopajo. Zakaj ne bi šlo še v sinhronem plavanju."

Elena Markoč, trenerka, ki je urila več olimpijskih prvakinj, je ob odločitvi Fine povedala, da se bodo Rusi sčasoma privadili na moške v sinhronem plavanju tako, kot so se nad umetnostnimi drsalci - ti so zdaj prave zvezde v Rusiji: "Seveda, obstajajo športi, ki so bolj ženski in bolj moški, in na začetku se vsi vprašajo: "Kako lahko ženska igra nogomet? Kako lahko igra ženska hokej? Na začetku so ljudje osupli in šokirani, a sčasoma se že privadijo in jim to postane normalno."

Spodaj smo zbrali fotoutrinke s SP-ja v Kazanu tako moških kot ženskih sinhronih plavalcev.