Mladiči so se skotili v začetku maja, zdaj pa si že upajo na plan. Foto: Daniel Zupanc
Mladiči so se skotili v začetku maja, zdaj pa si že upajo na plan. Foto: Daniel Zupanc
Mladiči polarnega volka
Mati Inja je do svojim potomcev zelo zaščitniška in jim ven dovoli le, ko je okolica povsem mirna. Foto: Daniel Zupanc

Prebivalka živalskega vrta Schönbrunn, Inja, samica tundrskega volka (uporablja se tudi izraz polarni oz. arktični volk), je v začetku maja skotila šest mladičev. Tri tedne po rojstvu si malčki, ki imajo za zdaj še rjavo dlako in ne bele kot njihovi starši, za kratek čas že upajo iz podzemnega brloga, a le, ko je okolica povsem mirna in jim mati to dovoli, so v sporočilu za javnost zapisali v omenjenem živalskem vrtu in dodali, da je Inja zelo previdna.

Mladiči so sicer potomci Inje in samca Ideja, ki so ga skupaj z Dagom jeseni 2010 pripeljali iz madžarskega živalskega vrta. Dominatnejši brat je najprej prevzel nadzor na krdelom, nato pa se še sparil z Injo. Po dveh mesecih sta dobila prve potomce, kar se je zgodilo prvič v zgodovini živalskega vrta, je pojasnila direktorica Dagmar Schratter.

Dva tedna so povsem nebogljeni
Volčji mladički so sicer še dva tedna po skotitvi slepi in gluhi, zato so popolnoma odvisni od svoje matere. Prve tri mesece sesajo mleko, potem pa začnejo postopoma jesti meso. Sprva imajo rjavo dlako, in ne bele, kot je običajno za odrasle volkove, ki jih ta barva v snegu skrije pred plenilci. V naravnem okolju ti volkovi živijo v severnih delih Severne Amerike, na Grenlandiji in na polarnih delih Arktike. V primerjavi z drugimi vrstami volkov so nekoliko manjši, imajo krajši gobec in manj zašiljena ušesa.