Iz leta opice Kitajci vstopajo v leto petelina. Foto: EPA
Iz leta opice Kitajci vstopajo v leto petelina. Foto: EPA
Kitajci vstopajo v novo leto

Kitajci se poslavljajo od leta opice ter vstopajo v leto, ki bo kombinacija petelina in ognja. Tovrstni sovpad se zgodi zgolj na vsakih 60 let, po navedbah vedeževalcev pa pomeni "omembe vreden znanstveni razvoj", hkrati pa tudi večjo verjetnost naravnih ujm.

Letošnja praznovanja bodo minila brez večjih ognjemetov, saj je zrak na Kitajskem močno onesnažen. Prebivalci Pekinga naj bi tako letos kupili občutno manj pirotehnike, v zadnjih dneh pa je bila prodaja celo prepovedana, saj je bilo v preteklih letih mesto zaradi ognjemetov več ur ovito v smog. Po kitajskem izročilu naj bi petarde in rakete sicer prinašale srečo in odganjale zle duhove.

Ognjemeti so letos sicer prepovedani v vseh mestih osrednje kitajske province Henan in v večmilijonskem mestu Šanghaj, kjer je prepoved veljala že lani.

Novo leto je na Kitajskem najpomembnejši praznik v letu, zato se več sto milijonov Kitajcev odpravi domov k družinam. Tako čez praznike vozijo posebni vlaki, letalske družbe pa uvedejo dodatne lete. V 40-dnevnem obdobju, ko potuje največ ljudi, je na poti več milijonov potnikov.

Kitajci vstopajo v novo leto