Praznično drevo pred Belo hišo. Foto: EPA
Praznično drevo pred Belo hišo. Foto: EPA

Barack Obama, ki je v petek v spremstvu družine na travniku nedaleč od Bele hiše slovesno prižgal lučke na prazničnem drevesu, je ob tej priložnosti pred zbrano množico spregovoril tudi nekaj lepih besed o pokojnem Nelsonu Mandeli, dogodek pa so popestrili nastopi glasbenikov, kot so Aretha Franklin, Janelle Monae, Joshua Bell, Mariah Carey in Prince Royce.

Ameriška prva dama Michelle Obama je na odru prebrala nekaj odlomkov iz knjige, nastopile so tudi lutke s Sezamove ulice.

To je že tretje drevo, ki so ga zamenjali med Obamovo vladavino. Drevo, ki je več kot tri desetletja stalo pred Belo hišo, so "izgubili" med neurjem predlani, potem so posadili drevo, ki mu ni uspelo preživeti, v tretje pa gre očitno rado, saj se je drevo v vsej svoji lepoti pokazalo prav na slovesnosti prižiga lučk.

Bloomberg prižgal lučke
Tudi v drugih ameriških mestih imajo dolgo tradicijo prižiga lučk. Ena izmed slovesnosti, ki pritegne največ obiskovalcev, je tista pred Rockefellerjevim centrom na Manhattnu, kjer je 45.000 lučk na smreki iz Connecticuta slovesno prižgal newyorški župan Michael Bloomberg. Ameriška televizija NBC, ki ima tam svoj sedež, je ob tej priložnosti pripravila slovesen program. Nastopili so: Mariah Carey, Mary J. Blige, Goo Goo Dolls, Jewel in Leona Lewis ...

Fotografije iz Washingtona in New Yorka si lahko pogledate spodaj.