Plesalka sambe
Plesalka sambe "v akciji". Foto: EPA/Reuters
Legendarni brazilski nogometaš Ronaldo, znan tudi pod vzdevkom Fenomen, je na karneval pripeljal svojo mamo. Foto: EPA/Reuters
Nogometna boginja. Foto: EPA/Reuters

Šole sambe so v letu, ko Brazilija po dolgih 64 letih spet gosti nogometno svetovno prvenstvo, največ navdiha našle prav v nacionalnem športu številka ena. Plesalci in plesalke so bili na različne načine okrašeni z nogometnimi rekviziti, fotografijami legend brazilskega nogometa, kot je, recimo, Pele, karnevala se je udeležila tudi maskota SP-ja ...

Na enem izmed premikajočih se odrov smo "v živo" videli legendarnega brazilskega nogometaša, 37-letnega Ronalda Nazaria de Lime, znanega pod vzdevkom Fenomen. Šola sambe Gavioes da Fiel, ki so jo ustanovili oboževalci brazilskega kluba Corinthiansa, za katerega je igral tudi Ronaldo, ga je postavila za svojega "tematika": "On je naš Fenomen! Naš idol! Radi ga imamo," so v en glas vzkliknili plesalci sambe, ena izmed učiteljic plesa v šoli pa je dejala: "Srečna sem, ker je Ronaldo naša letošnja tema. Tesno je povezan s Corinthiansom, z našo zgodovino."

Ronaldu je na dogodku ob strani stala njegova mama Sonia, vsi udeleženci pa so skušali na slikovit način prikazati Ronaldovo življenje - vse od odraščanja v revnem predelu Ria do njegovih športnih uspehov, ki so ga zavihteli med svetovne nogometne zvezde. "Poklonili se bomo Fenomenu, našemu ponosu. Njegovo življenjsko zgodbo bomo povedali skozi verze in prozo, skozi karneval in fantazijo, to bo zgodba o fantiču, ki je osvojil svet," je pred dogodkom medijem dejal koreograf Zilkson Reis.

V areni Anhembi se je predstavilo 400 različnih skupin, največ pogledov pa so bile seveda deležne mične plesalke, ki so v teh dneh poskrbele za nov "vročinski val" v Sao Paulo in drugih brazilskih mestih - karneval je namreč najbolj priljubljen festival v Braziliji in ga praznujejo v skoraj vseh delih države.

Vse oči bodo zdaj uprte v Rio de Janeiru, kjer se bo 4. marca s tekmovanjem šol sambe končal največji karneval na svetu, ki naj bi si ga ogledalo okoli milijon domačih in tujih gostov.