Prijanka Jošikava je nova mis Japonske. Foto: Reuters
Prijanka Jošikava je nova mis Japonske. Foto: Reuters
Prijanko je prav zmaga Ariane Mijamoto spodbudila k temu, da se prijavi na tekmovanje za mis sveta: "Ariane ne poznam osebno, a prav njena zmaga me je spodbudila, da zmagam na tekmovanju." Foto: Miss Universe Japan

Že drugo leto zapored (in sploh drugič v zgodovini lepotnih izborov) so na enem izmed japonskih lepotnih izborov za najlepšo izbrali dekle mešanega rodu, kar je spet spodbudilo debato o nesprejemanju "nepravih" Japoncev. Na Japonskem, ki velja za eno najbolj homogenih držav sveta, še vedno vlada prepričanje, da ljudje mešanih ras niso v polni meri Japonci.

Prijanka Jošikava, po očetu Indijka, po mami Japonka, je v nasprotju z lansko japonsko mis Universe Ariane Mijamoto - po mami je Japonka, po očetu Afroameričanka -, na katero se je usul val negativnih kritik, češ ali res niso mogli izbrati "čistokrvne" Japonke, deležna milejših komentarjev.

"Mis Japonske je hafu. Tako srečen sem," je zapisal eden izmed komentatorjev na družbenih omrežjih. Drugi so povedali, da izbira "mešank" kaže na to, da Japonska bolj sprejema etnično raznolikost.

Našle so se tudi kritike, kot recimo "mis Japonske bi morala biti dobro videti v kimonu", in "ni slaba, ampak ali res ni bilo prave Japonke, ki bi predstavljala Japonsko".

Prijanka je po zmagi povedala, da jo čaka velika odgovornost, ko je bila izbrana kot pripadnica različnih narodnosti, in upa, da bo spremenila mišljenje tistih, ki ne sprejemajo "hafujev" - omenjena beseda označuje Japonce mešane krvi ali rodu.

"Rekli so nam, kako so Japonci videti, kakšni so naši obrazi. Moramo biti svetli ali azijskega videza. Ampak stvari se spreminjajo. Gre za majhen otok, ampak imamo veliko ljudi iz drugih držav in vse več hafujev iz leta v leto."

Mešani zakoni so na Japonskem v porastu, leta 2013 so predstavljali 3,3 odstotka vseh porok, kar je štirikrat več kot leta 1980.