V Genezi piše, da je ladja dolga tristo komolcev, široka petdeset in visoka trideset komolcev. Starodavni komolec je razdalja od komolca do konice prstov, kar znese približno pol metra. Huibersova ladja je tako res ogromna. Foto: EPA
V Genezi piše, da je ladja dolga tristo komolcev, široka petdeset in visoka trideset komolcev. Starodavni komolec je razdalja od komolca do konice prstov, kar znese približno pol metra. Huibersova ladja je tako res ogromna. Foto: EPA
Kopija Noetove barke
Dobrodošli na krov! Foto: EPA

Gromozanska lesena ladja je dolga 130, široka 29 in visoka 23 metrov, torej ima točno takšne mere, kot jih je Bog podal Noetu. Velikanka, zgrajena iz lesa švedskega bora, stoji v bližini mesta Dordrecht južno od Rotterdama, zaradi nizkega nizozemskega površja pa jo je videti že od daleč.

Umetne in nekaj pravih živali
Seveda Huibers na barko ni spravil po dveh predstavnikov vsake živalske vrste, kot si je to zadal Noe, raje se je odločil ogromen prostor napolniti s plišastimi in plastičnimi primerki. Po "vkrcanju" tako obiskovalca najprej pričaka gost borov gozd, v katerem vanj zrejo bivoli, zebre, gorile, levi, tigri, medvedi in druge živali. V enem delu ladje pa je dejansko postavljen majhen živalski vrt, v katerem so dom našle nenevarne živali, kot so poniji, psi, ovce, zajci in več eksotičnih ptic.

Zakaj živimo?
Huibers, predani kristjan, se je življenjskega projekta lotil leta 1992, ko so ravninsko Nizozemsko prizadele hude poplave. Še danes je prepričan, da se visoka voda lahko kadar koli ponovi, nikakor pa ne verjame v vesoljni potop. "V Bibliji Bog z mavrico dokaže, da se to ne bo zgodilo," pravi. In zakaj se je torej lotil gradnje? "Moj motiv je izključno verski. Želim, da se ljudje poglobijo v vprašanje, kaj je namen njihovega obstoja na Zemlji, in da sami najdejo odgovor nanj. Le tako bodo lahko živeli večno," je prepričan.

Johanova barka ima v najvišjem, četrtem nadstropju, tudi restavracijo, v kateri se lahko okrepčajo obiskovalci, ponuja pa tudi kinodvorano za 500 ljudi. Ob in po stenah so razstavljeni starodavni predmeti, najdeni na Bližnjem vzhodu, ter prizori iz Noetovega življenja. Otroci se bodo lahko pozabavali z različnimi igrami, kot je črpanje vode iz prostora in prenašanje bal slame.

V spodnjem nastropju je več loput, ki vodijo v ogromne kleti, v katerih bi bila v primeru katastrofe hrana varno spravljena. Namestil je tudi poseben sistem, ki shranjuje deževnico, na krovu pa je uredil prostor, v katerem se konji lahko razgibajo na svežem zraku.

Spraviti skupaj Izraelce in Arabce
Huibers želi s svojo barko obiskati nekaj evropskih pristanišč, dolgoročni cilj pa je celo prečkati Atlantski ocean - a to bi pomenilo, da bi jo morali naložiti na še večjo plavajočo "pošast". Nizozemec pa že kuje nov načrt, ki je videti še bolj nemogoč - sanja o tem, da bi Izraelci in Arabci skupaj zgradili vodovod iz Sredozemskega v Mrtvo morje. "Če imaš vero, je vse mogoče," je dejal.