Praznična drevesa v loncu - novost, ki po stanovanju ne pušča odpadajočih iglic. Foto: BoBo
Praznična drevesa v loncu - novost, ki po stanovanju ne pušča odpadajočih iglic. Foto: BoBo

Po slovenskih trgovskih središčih, vrtnarijah in drevesnicah lahko kupite različne vrste in velikosti zimzelenih dreves, ki jih tradicionalno postavljamo in okrašujemo pred božično-novoletnimi prazniki - od navadnih smrek in jelk, do nordijskih jelk, za katere je značilno, da jim iglice ne odpadejo tako hitro, koloradskih jelk, omorik, srebrnih smrek itd.

Ne sekajte v gozdovih!
Vsem takšnim drevesom je skupno, da so vzgojena "umetno" - torej da ne rastejo v gozdovih, ampak na posebnih izključno temu namenjenih površinah, dovolj stran drug od drugega, da se lahko lepo, košato razrasejo. Po drevesce se v gozd (sploh, če ni vaš!) ne odpravljajte, saj s sekanjem lepo rastočih smrek (ki bi lepo rasle še naprej) gozd poškodujete. Vsako drevo, ki ga kupite, mora imeti ustrezno oznako porekla.

Novost: Drevo v loncu
Če vam srce ne dopušča, da bi (zgolj) za lepši videz domače dnevne sobe drevo usmrtili, lahko posežete po novosti, ki se je na slovenskem tržišču pojavila pred nekaj leti - prazničnimi drevesi v loncu. Ta na gojiščih izkopljejo iz zemlje in posadijo v posodo, nato pa dostavijo na dom. Ko je praznikov konec in drevesa ne potrebujete več, ga podjetje pride iskat, odpelje in znova posadi nazaj.

Takšna živa praznična drevesa so dražja, a jim, v nasprotju s posekanimi, iglice ne odpadajo, še vedno pa prostoru dajo tisti poseben decembrski občutek, ki ga s plastičnimi drevesi - pa naj bodo še tako praktična - težko pričaramo.

Spodaj si lahko ogledate, kako se na vrhunec veselega decembra pripravljajo v eni izmed slovenskih drevesnic.