Neonske barve so prekrile na tisoče obiskovalcev partyja v Amsterdamu, zmočili pa so se tudi v Bangkoku. Foto: EPA
Neonske barve so prekrile na tisoče obiskovalcev partyja v Amsterdamu, zmočili pa so se tudi v Bangkoku. Foto: EPA

V areni Heineken Music Hall v Amsterdamu so organizatorji namreč pripravili veliki party elektronske glasbe, na katerem so obiskovalce razplesali znani svetovni didžeji, razprodan dogodek pa so oglaševali kot "edinstveno ekstatično izkušnjo", za katero je poskrbelo na tisoče litrov neonskih barv, s katerimi so zalivali navdušene obiskovalce.

Škropili pa so se tudi na drugem koncu sveta, na Tajskem. Na tisoče ljudi - tako domačinov kot turistov - je preplavilo ulice Bangkoka, vsi pa so imeli pred seboj en sam cilj - z vodno pištolo ali pa kar s cevjo za zalivanje čim bolj namočiti svoje nasprotnike.

12. april po tradicionalnem tajskem koledarju namreč pomeni začetek novega leta, ki ga zaznamuje tudi tradicionalni festival Songkran. Festival praznujejo tako, da se na ulicah polivajo oz. škropijo z vodo, mokri pa seveda ne končajo samo udeleženci te vodne bitke, ampak tudi nič hudega sluteči mimoidoči in udeleženci v prometu. Polivanje z vodo simbolizira očiščenje grehov iz starega leta in "čist" vstop v leto, ki prihaja.