Na Rjukan je končno posijal žarek upanja. Foto: EPA
Na Rjukan je končno posijal žarek upanja. Foto: EPA

Rjukan obdajajo tako visoki hribi, da prebivalci vsako leto šest mesecev niso izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. Po letih in letih "teme" pa je v vasico, ki leži v globoki dolini na jugu Norveške, posijal žarek upanja. Ta temelji na skoraj sto let stari zamisli, da bi na hribih okrog vasice na 400 metrih višine namestili ogromna ogledala, ki bi sončno svetlobo usmerjala proti njej.

"Nekateri so ga označili za projekt Miki Miška, in res deluje malo nenavadno, a moramo razmišljati nekonvencionalno in raziskati nove možnosti," je povedal župan Rjukana Steinar Bergsland, koordinator projekta Oeystein Haugan pa je dodal: "Zamisel se sliši malce noro, a norost je nekako del Rjukana. Ko je bila vas ustanovljena, se je zdelo noro sredi ničesar vzpostaviti skupnost s hidroelektrarno in železnico."

Projekt, za katerega so zbrali že 615.000 evrov, pri čemer so večino prispevali pokrovitelji, za zdaj še ni končan, a je bil te dni narejen zgodovinski korak - nad severnim delom Rjukana so namestili tri ogledala s površino 17 kvadratnih metrov. Slovesno odprtje nove pridobitve, ki bo v vasico prinesla nekaj več svetlobe, bo prihodnji teden.

Čeprav se večina prebivalcev veseli, da bodo končno lahko v sončnih žarkih uživali tudi pozimi, pa so se nekateri prebivalci uprli, saj se jim zdi sporno, da bi se javna sredstva porabila za ta projekt, ne pa na primer za šole ali vrtce.