Na ladji so odkrili tudi amfore iz 10. stoletja, a Putin ni na površje prišel z nobenim kosom lončenine. Foto: Reuters
Na ladji so odkrili tudi amfore iz 10. stoletja, a Putin ni na površje prišel z nobenim kosom lončenine. Foto: Reuters

Ruski predsednik se je s kapitanom podmornice nizozemske izdelave odpravil do razbitin ladje iz bizantinskih časov, ki so jo ruski potapljači ob obali mesta Sevastopol odkrili letos. "83 metrov je precej globoko. Bilo je zanimivo. Gre za galejo, ki je čez zaliv Balaklave prevažala tovor," je po podvigu dejal Putin in dodal, da strokovnjaki razbitine še vedno preučujejo. "Moram reči, da ni veliko podobnih ostankov na severu Črnega morja."

Polotok Krim je do lani pripadal Ukrajini, nato pa si ga je Rusija po referendumu marca priključila. "Takšne raziskovalne misije so pomembne za razumevanje razvoja starih Rusov in njihovih odnosov s sosedami pa tudi za razvoj ruske državnosti," je še poudaril Putin, ki je v dobrem letu tretjič obiskal Krim. Spremljali so ga ruski obrambni minister Sergej Šojgu, premier Dmitrij Medvedjev in vodja predsednikovega kabineta Sergej Ivanov.

Njegov obisk seveda ni ostal neopažen v Kijevu. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je tako opozoril, da bi moral Putin uskladiti program svojega obiska s Kijevom, ruski predsednik pa se je na to odzval: "Tega ne bom komentiral, saj so o prihodnosti Krima odločili ljudje, ki živijo na tem polotoku. Glasovali so za združitev z Rusijo Pika."

Rad se poda "na teren"
Putin je sicer znan po svojih nenavadnih podvigih, ki pritegnejo medijsko pozornost. V preteklosti je med drugim letel z žerjavi, zgoraj brez jahal konja in se družil s tigri. Leta 2009 se je z mini podmornico potopil okoli 1.400 metrov globoko na dno Bajkalskega jezera, s še eno mini podmornico pa si je leta 2013 v Baltskem morju ogledal razbitine vojaške ladje iz 19. stoletja. Ti skrbno pripravljeni podvigi so dobra priložnost, da si lahko Putin, ki ima med drugim črni pas v judu, pri ruskih državljanih goji imidž trdnega in neustrašnega voditelja.