Vsi udeleženci nosijo zgodovinske kostume. Foto: Reuters
Vsi udeleženci nosijo zgodovinske kostume. Foto: Reuters

Zagotovo ste že slišali za sinjsko alko, čeprav morda ne veste, kaj natančno pomeni. To je hrvaška viteška igra, ki poteka vsako leto v spomin na obletnico zmage domačih bojevnikov nad turškimi osvajalci, ki se je zgodila 14. avgusta 1715.

Sodelujoči si nadenejo tradicionalno bojevniško opravo, nato pa se usedejo na konja. Cilj jezdecev je v polnem galopu s kopjem zadeti na vrv obešen kovinski obroč, ki se imenuje alka. Zanimivo pa je, da prav ime prireditve, alka (prstan), s svojim turškim izvorom odseva zgodovinski soobstoj (če že ne sožitja) med obema kulturama.

Festival je organizacija Unesco leta 2010 uvrstila tudi na seznam nematerialne kulturne dediščine.

V nedeljo so tako v Sinj prišli številni obiskovalci, poleg njih pa tudi znani obrazi. Po poročanju hrvaških medijev je bil v središču 298. alke oproščeni general Ante Gotovina, ki so ga razglasili za častnega člana Viteškega alkarskega društva in častnega občana Sinja, prišli pa so tudi predsednik države Ivo Josipović, predsednik sabora Josip Leko, zagrebški župan Milan Bandić ter nekaj ministrov in veleposlanikov, akreditiranih na Hrvaškem.

Utrinke z že 298. sinjske alke si oglejte v spodnji galeriji.