Tekmovanje talentov je v taborišče prineslo vsaj nekaj veselja. Foto: Reuters
Tekmovanje talentov je v taborišče prineslo vsaj nekaj veselja. Foto: Reuters

Praznovanju mednarodnega dneva beguncev so se pridružili tudi Sirci, ki jih je vojna pregnala v Kurdistan. Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je v begunskem taborišču po zgledu šova Britain's Got Talent (Britanija ima talent), ki ga je skoraj pred desetimi leti zagnal Simon Cowell, organiziral podoben izbor.

Na odru se je pred večstoglavo množico in ob spremljavi profesionalnih glasbenikov predstavilo deset točk. Zbrane je s pesmijo, ki slavi kurdske sile, najbolj prepričal 19-letni Mizgin Rumi.

"Ko plešem, pozabim na težave"
Rumi, ki je dobil tudi podporo štiričlanske žirije, je tako v taborišče, v katerem trenutno biva 7.500 beguncev, prinesel vsaj nekaj veselja. 19-letnik, ki je po napadih Islamske države skupaj z družino zapustil sirsko mesto Kobane, že dve leti živi v taborišču. "Ko smo zapustili dom, smo mislili, da bomo kmalu prišli nazaj," je povedal po zmagi.

"Ples je moje življenje. Želim biti plesalka, a mi doma ne dovolijo, ker sem dekle," je povedala 17-letna Rojbin Baroodo, ki se je s plesno skupino ABCD (Anybody Can Dance/Vsak lahko pleše) uvrstila na drugo mesto. Amal Mohamad, njena soplesalka, je povedala podobno zgodbo: "Starši so mi rekli, da je plesati sramotno, ampak mi vseeno plešemo, menim, da bo sčasoma plesalo vse več ljudi in bo ples postal bolj sprejet."

Tretje mesto je zasedla Wasila Hassan, 17-letna plesalka: "Plešemo skoraj vsak dan, ko plešem, pozabim na težave, na vojno, na svet."

V taborišče prinesli vsaj nekaj veselja
Predstavnik UNHCR-ja v Iraku Bruno Geddo je dodal, da je bilo tekmovanje talentov priložnost, da se begunci vsaj za eno noč zberejo in pozabijo na vojno.

Geddo je poudaril, da v Kurdistanu živi okoli 240.000 beguncev, v omenjenem taborišču v mestu Sulajmanijah je skoraj 8.000 sirskih otrok in mladostnikov, ki ne obiskujejo šole. "Tekmovanje je bilo tako izvrstna priložnost, da pokažejo svoje talente, od plesa do petja, in vsaj za trenutek užijejo nekaj veselja."