Namen akcije ni bil postavljanje rekorda, temveč povezati šolo, učence in starše. Foto: BoBo
Namen akcije ni bil postavljanje rekorda, temveč povezati šolo, učence in starše. Foto: BoBo
Barvanje šolskih zidov
Ali so slovenski učenci dosegli nov Guinnessov rekord? Foto: BoBo

Ali so "pleskarji" dosegli nov Guinnessov rekord, bo znano šele v nekaj tednih, že danes pa je bilo jasno, da so dosegli cilj: družiti se in s skupnimi močmi narediti nekaj dobrega.

Pleskanje se je začelo po vsej Sloveniji točno ob 11. uri in se končalo ob 11.08. V tem času je bilo treba barvati neprekinjeno, vse skupaj pa so spremljali posebni nadzorniki. Dogajanje so posneli tudi s kamerami, ki so imele nalogo ujeti prav vsakogar. Vse dokaze bodo poslali v London, kjer jih bodo pregledale pristojne komisije in ugotovile, ali se bo današnje pleskanje notranjih zidnih površin vpisalo v Guinnessovo knjigo rekordov.

Osnovnošolskim ustanovam so organizatorji akcije želeli pomagati ustvariti še bolj spodbudno okolje in tako osnovnošolcem polepšati čas, ki ga preživijo v šoli. Kot poudarjajo organizatorji današnje akcije, barve človeka lahko napolnijo z energijo, navdajo z optimizmom in spodbujajo njegovo razmišljanje, kar je pomembno tudi v šolah.

Akcijo je pozdravila tudi ravnateljica Osnovne šole Majde Vrhovnik, edine ljubljanske šole, ki je pristopila k akciji. Mateja Urbančič Jelovšek je bila tako nad udeležbo pozitivno presenečena. V prestolnici se je akcije namreč udeležilo okoli 200 "pleskarjev", od tistih najmlajših do njihovih staršev, tudi mimoidočih prostovoljcev je bilo nekaj. Na obisk je prišel tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki sicer za čopič ni poprijel, je pa povabil k pleskanju tudi druge ljubljanske šole.

V akciji so sodelovale še šole iz Maribora, Jesenic, Domžal, Puconcev, Celja, Šmarja pri Jelšah, Senovega, Ilirske Bistrice in Črnomlja.

Spodaj si lahko pogledate, kako je potekal pleskarski dan na eni izmed mariborskih osnovnih šol.