Takole je Benedict Cumberbatch na Oskarjih 'fotobombardiral' gasilsko fotografijo U2-jevcev. Foto: Reuters
Takole je Benedict Cumberbatch na Oskarjih 'fotobombardiral' gasilsko fotografijo U2-jevcev. Foto: Reuters
Neštetokrat videni 'selfie', ki ga je na Oskarjih posnel šopek zvezdnikov, zbranih okoli voditeljice Ellen. Foto: Twitter

Pri slovarju Chambers so za besedo leta izbrali "overshare". Gre za "nesprejemljivo razsipnost z informacijami o svojem zasebnem življenju", piše v slovarskem sestavku besede, ki se še posebej pogosto pojavlja v kontekstu družbenih omrežjih, denimo na Facebooku, kjer drug drugega redno obveščamo o straniščnih navadah svojih malčkov ali objavljamo razgaljene sebke, s katerimi "razkrivamo več, kot smo kadar koli prej".

"Čudovito britanska"
Hkrati naj bi bila beseda še posebej aktualna tudi zato, ker je tako kot vrsta drugih izšla iz fenomena družbenih omrežij, odlikuje pa jo tudi "čudovito britanska" lastnost, in sicer dejstvo, da je žaljiva, a ne na grob, temveč prefinjen način.

Po mnenju uredništva slovarja Collins pa je beseda leta "photobomb" (znašla se je tudi na Chambersovem seznamu, a se do prvega mesta ni prebila), katere uporaba se je v enem letu povečala za zajetnih 100 odstotkov. Pri le-tej gre za "vdor v ozadje fotografije, ne da bi predmet fotografiranja to vedel".

V minulem letu smo zabeležili kar nekaj "fotobomb" slavnih obrazov, prilagamo že kar razvpiti vdor igralca Benedicta Cumberbatcha v fotografijo članov U2 s soprogami na Oskarjih. Prvič pa se je beseda pojavila že "davnega" leta 2012, ko je kraljica Elizabeta II. odprla olimpijske igre v Londonu, v ozadju fotografij z dogodka pa se je redno pojavljal neki moški, kasneje "razkrinkan" kot Phil Coates.

"Hipsterjem" končno priznana pomembnost
V igri za laskavi naslov so bile pri Chambersu še besede "bashtag" - slabšalna različica že uveljavljenega "hashtaga" - pa "digital native", oznaka za osebo, ki računalnik uporablja že od otroštva, ter vseprisotni "hipster", ki danes ne pomeni več beatnika ali poznavalca džeza, ampak predstavnika generacije, rojene v 80. ali 90., ki prezira lastno kulturo srednjega razreda in posvoji boemski slog življenja in oblačenja.

Lani je bila beseda leta po izboru uredništva slovarja Oxford "selfie", letos pa se nekaterim uporabnikom angleščine že zdi, da bi morali "sebke" prepovedati. Kot Guardian citira poročilo z državne univerze Lake Superior v Michiganu, kjer vse leto zbirajo nominacije za besede, ki bi jih morali "zaradi napačne uporabe, pretirane uporabe in splošne neuporabnosti v kraljičini angleščini prepovedati", gredo veliko ljudem na živce tudi "twerk", "Twittersphere" in "hashtag".