Vasica je dobila lastnika. Foto: Youtube
Vasica je dobila lastnika. Foto: Youtube

A v ponedeljek je šla 50 kilometrov od Limogesa oddaljena vas duhov še drugič pod dražbeno kladivce in v roke ameriškega fotografa. Kupec, v Južni Koreji rojen umetnik Ahae, ni bil navzoč na dražbi, na kateri je dal zmagovito ponudbo za 520.000 evrov, skoraj 200.000 evrov več, kot je bila izklicna cena, poroča Guardian.

Paul Gerardin, odvetnik francoske banke Agricole, ki je zasegla Courbefy, ko so njegovi prejšnji lastniki bankrotirali, je sporočil, da sta bila še dva kupca, ki sta se potegovala za nakup - neki Belgijec in Irec, ki je želel uporabiti vasico za resničnostni TV-šov.

Na dražbi že februarja
Courbefy je šel prvič na dražbo februarja, a se takrat zanj ni zanimal prav nihče. Takrat je Jean-Pierre Chateau, ki živi nedaleč stran, za Le Figaro povedal, da je srce parajoče gledati kraj, kako propada. Dejal je še, da je imel Courbefy nekoč edinstveno vzdušje z vaškimi festivali vse do 60. let.

Po Chateaujevih besedah so se vaščani, večinoma kmetje, začeli izseljevati v 70. letih. V 90. letih so Courbefy skušali spremeniti v počitniško vas s hoteli in restavracijami, a so drag načrt leta 2008 nazadnje opustili in od takrat je Courbefy prepuščen silam narave, tatovom in skvoterjem.

Ahae, ki deluje v New Yorku, je krajinski fotograf in ima prihodnji mesec razstavo v Louvru. Kaj namerava storiti z vasico, ni izdal.