Svetovno znana mucka Hello Kitty, simbol japonske
Svetovno znana mucka Hello Kitty, simbol japonske "kawaii (luštkane) kulture", letos praznuje 40 let. Foto: Reuters

Slavna bela mucka z rožnato pentljo na glavi, ki jo je leta 1974 za japonsko podjetje Sanrio oblikovala Juko Šimizu, se je vkrcala na satelit Hodoyoshi-3. Tja jo je napotila vlada, da bi med ljudmi povečala zanimanje za vesolje.

Japonski premier Šinzo Abe upa, da bo ta poteza pomagala privabiti več zasebnih podjetij, ki bi vlagala v razvoj satelitov, in med mladimi povečala zanimanje za visoko tehnologijo.

Hello Kitty sicer po vesolju potuje že dva meseca - toliko časa so namreč znanstveniki potrebovali, da so satelit usmerili na pravo mesto za popolno fotografijo (oglejte si jo na desni). Pomembno je bilo namreč, da se v ozadju štiricentimetrske mucke vidi Zemlja. Za to dolgo popotovanje pa so morali mucko zaščititi s posebno barvo, ki jo ščiti pred UV- in močnimi kozmičnimi žarki.

Skupaj s Hello Kitty v satelitu potuje tudi monitor, na katerem se bo med 26. avgustom in 8. septembrom vsak dan izpisalo eno sporočilo. Gre za kampanjo Let’s Send a Message from Space! (Pošljimo sporočilo iz vesolja), pri kateri lahko sodeluje prav vsak in iz vesolja svojim ljubljenim pošlje sporočilo. Vse, kar morate storiti, je, da na spletni strani oddate svoje sporočilo in držite pesti, da bodo izžrebali prav vas.