Klavir so prodali za 3,4 milijona dolarjev. Foto: EPA
Klavir so prodali za 3,4 milijona dolarjev. Foto: EPA
Neznanec je za levji kostum dal tri milijone dolarjev. Foto: EPA

Oranžno glasbilo je bilo eno izmed 200 predmetov iz zlate hollywoodske dobe, ki so v ponedeljek iskali nove lastnike.

Izklicna cena za "kos" iz Casablance je bila 1,6 milijona, a je hitro dosegel 3,4 milijona dolarjev.

Pianino, ki je bil za film posebej prirejen tako, da se je njegov pokrov odpiral od zadaj, so najverjetneje izdelali leta 1927. Ima zgolj 58 tipk, 30 manj od klasičnega klavirja. Od 80. let preteklega stoletja je bil v lasti zobozdravnika iz Los Angelesa.

Glasbilo je imelo pomembno vlogo v s tremi oskarji nagrajeni romantični drami iz leta 1942. Casablanca, ganljiva vojna ljubezenska zgodba z zvezdniško zasedbo, velja za klasiko svetovne kinematografije, pianino pa se pojavlja v nekaj ključnih prizorih - nanj se v enem izmed prizorov naslanjata zvezdnika Ingrid Bergman in Humphrey Bogart. Bogart ga je uporabljal kot skrivališče za prepustnice, ki so na koncu Bergmanovi omogočile varen odhod v ZDA. Dooley Wilson v vlogi pianista Sama pa nanj seveda igra večno skladbo As Time Goes By, ki spet poveže dolgo ločena zaljubljenca.

Poleg klavirja so v dražbeni hiši Bonham's v New Yorku prodali še nekaj predmetov iz Casablance, ki velja za enega izmed treh največjih ameriških filmov. Za osnutek scenarija za film so iztržili 106.250 dolarjev, vrata v Rickovo kavarno 115.000, za prepustnice pa 118.750. Enega izmed kavarniških stolov so prodali za 5.000 dolarjev.

Za levji kostum tri milijone
Drugi najbolje prodani izdelek na dražbi hollywoodskih izdelkov je levji kostum iz filma Čarovnik iz Oza, ki ga je igralec Bert Lahr nosil v nekaj filmskih prizorih. Zanj so iztržili tri milijone dolarjev. Kostum je narejen iz prave levje kože, obraz pa je oblikovan s podobo pokojnega igralca.

Sicer pa so dali v ponedeljek na prodaj tudi več oblek, ki so jih nekdaj nosile hollywoodske dive Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland in Rita Hayworth, pa tudi suknjič, ki ga je v V Vrtincu nosil Clark Gable.