Michael Ealy v Showtimovi seriji Speča celica (2005-2006), ki se je poglobila v temo  - da, spečih terorističnih celic v ZDA. Foto:
Michael Ealy v Showtimovi seriji Speča celica (2005-2006), ki se je poglobila v temo - da, spečih terorističnih celic v ZDA. Foto:
Shohreh Aghdashloo, v Iranu rojena igralka, je v zadnjih letih postala 'muslimanska' stalnica v ameriških filmih in nanizankah. Foto: EPA
Dokaj točna in pravična upodobitev muslimana pred 11. septembrom - Eamonn Walker kot Kareem Said iz kultne zaporniške serije Oz.
Ena izmed mladih muslimanskih udeleženk MPAC-ovih delavnic. Foto: AP

Že vrsto let - natančneje od 11. septembra 2001 - je karakterizacija muslimanov na malih in velikih platnih precej enoznačna. Igrajo namreč teroriste, teroriste in - teroriste. Vloge tujih zlikovcev so v Hollywoodu rezervirane za njih - no, ob njih dodajte še Ruse in Srbe, pa imate črno-belo sliko svetovnih narodov, kot si jo predstavlja Hollywood.
A zdaj ima vsaj ena skupina tega dovolj. The Muslim Public Affairs Council (MPAC), skupina za advokaturo muslimanov, upa, da bo spremenila to podobo z novačenjem obetavnih muslimanskih scenaristov, ki lahko njihove zgodbe, njihovo perspektivo, skratka, realnejšo podobo, prenesejo v Hollywood.
MPAC zdaj v februarju prireja vrsto delavnic, na katerih poučujejo veteranski dobitniki emmyjev in oskarjevski nominiranci - vse, da bi zlobirali TV-mreže in filmske studie ter zvabili več ameriških muslimanov za kamere. Prizadevanjem so se pridružile še nekatere neprofitne organizacije, ki zdaj usposabljajo in vodijo mlade muslimanske filmarje ter igralce, poroča AP.

Več interesa
"Cilj je dati muslimanom poligon, da povejo naše zgodbe. Preprosto. V javnosti vlada zanimanje za islam in zanimanje za to, kdo muslimani sploh so - in veliko strahu, ki ga opažamo, izvira iz tega, da slišimo le eno plat zgodbe ali pa da slišimo te konstantno negativne zgodbe," razlaga Deana Nassar iz MPAC-a.
Z malo sreče jih bo Hollywood poslušal. Industrija je v zadnjih letih pokazala več zanimanja, da bi podajala avtentične muslimanske zgodbe, trdi Ahmos Hassan, ameriško-muslimanski agent, ki je v tem poslu že več kot dve desetletji.
"Povpraševanje po muslimanskih zgodbah je, a če jih bodo podali muslimanski scenaristi, je odvisno od njihovega talenta," pove Hassan. "To morajo ponuditi industriji ... in mislim, da je industrija za to zdaj odprta bolj kot kadar koli prej."

Svetovalci tudi pri 24
MPAC je svoj hollywoodski urad ustanovil po 11. septembru 2001 s preprosto strategijo: zagotoviti, da je upodobitev islama na malih zaslonih točna, pa čeprav negativna. V slabem desetletju delovanja je organizacija služila kot svetovalec pri množici TV-uspešnic, vključno s 24, Kosti, Laži mi, Sedma nebesa in Saving Grace.
Skupina tudi vsako leto podeljuje svoje nagrade za produkcije, ki prispevajo k razumevanju islama. Med nagrajenci leta 2009 sta bila, denimo, tudi Revni milijonar in Simpsoni (za epizodo, v kateri se Bart spoprijatelji z muslimanskim dečkom).
Lahka stereotipizacija
Cilj ni 'pitati' Hollywood z do muslimanov prijaznimi zgodbami, temveč ozaveščati o raznolikosti ameriških muslimanov ter biti vir za scenariste in producente, dodaja Nassarjeva. Nasveti MPAC-a so odprli oči številnim v industriji, ki je leta brez težav sprejemala upodabljanje muslimanov zgolj kot teroristov. "Ko sediš v sobi za scenariste in se moraš domisliti zapleta in negativca, je res lahko skleniti, ok, muslimanski terorist," priznava T.S. Cook, za oskarja nominiran scenarist, ki bo poučeval na dveh delavnicah. "To je najpreprostejši način za domisliti se zlikovca - in precej vkoreninjen."
Scenarist Roger Wolfson, ki je sodeloval pri seriji Saving Grace, pa: "Z vsakim scenaristom vedno iščeš nove načine, ki bi tvojim likom prinesli svežino na zgoščen način. To lahko včasih storiš tako, da nekoga narediš za tipičnega muslimana." In tega ne storiš tako, da predstaviš vsakega izmed njih kot fanatika, ki večino časa preživi po mošejah ali pa pri spajanju žic na doma narejeni bombi.