Izleti v hrvaške gozodove? Najprej bo treba odpreti denarnico. Foto: Reuters
Izleti v hrvaške gozodove? Najprej bo treba odpreti denarnico. Foto: Reuters

Za vožnjo s kolesom bo treba odšteti 10 kun, izlet v gozd vas bo stal 20 kun na dan (družinski tarifa 40 kun), za kilogram nabranih gozdnih plodov pa boste odšteli tudi do 160 kun - vse to je v ceniku, ki ga je objavilo javno podjetje Hrvatske šume (Hrvaški gozodovi) in bo v veljavi na vseh gozdnih območjih, ki jih upravlja.

Na cenik so uvrstili tudi športne dejavnosti kot so paintball (250 kun na skupino), uporaba vzletnih stez za jadralne padalce (50 kun na osebo), orientacijski tek (250 kun na skupino), pa tudi dovolilnico za uporabo površin med prireditvami s spremljevalnim programom (1.000 kun na dan).

Nekaj manj pa bo treba odšteti za dovolilnico za nabiranje gozdnih sadežev, gob ter užitnih, zdravilnih in aromatičnih rastlin - 10 kun bo stala dnevna, 100 kun pa sezonska dovolilnica.

Prekipelo zaradi računanja za izlete
Tovrstni cenik je sicer obstajal že prej, toda novost, ki je pomenila kapljo čez rob, je plačevanje za izlete, je poročala hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Bes javnosti je poskušala umiriti tiskovna predstavnica družbe Ana Juričić Musa: "S cenikom in pravilnikom je regulirano le plačevanje zgolj tistih površin, ki so jih Hrvatske šume dodatno uredile - na primer površin zunaj gozdov, na katere so postavljeni betonski ražnji, klopi in drug spremljevalni program," je pojasnjevala.

Toda nasprotniki opozarjajo, da v pravilniku to ni izrecno napisano, zato se bojijo, da bodo nadzorniki pri izvajanju nadzora kaznovali kar vse povprek.