Hrvati se ob ironičnih in satiričnih komentarjih množično vpisujejo na
Hrvati se ob ironičnih in satiričnih komentarjih množično vpisujejo na "seznam izdajalcev". Foto: Reuters

"Če je kdo kršil hrvaške zakone in če je izdal nacionalne interese, ni razloga, da ne bi bil uvrščen v register," je Milo Crnoja v soboto izjavil za hrvaško televizijo, njegove napovedi pa podpira tudi podpredsednik vlade Tomislav Karamarko.

Medtem pa so državljani prehiteli vlado in umetniški kolektiv Skroz je objavil spletno stran Registar izdajnika (Seznam izdajalcev), na kateri se je med izdajalce ob ironičnih in satiričnih komentarjih vpisalo že več kot 4.500 uporabnikov spleta.

"Izdajalec sem, ker nikoli nisem ničesar ukradel"
Poleg imen ali vzdevkov je večina vpisala tudi razloge, zaradi katerih so izdajalci.

Med drugim so navedli, da so izdajalci, ker so rodili otroke s pomočjo umetne oploditve, ker ne poslušajo Thompsona, ker so brali Feral Tribune, ker so ateisti, homoseksualci, komunisti, ker so študirali v tujini, ker niso volili stranke HDZ niti Kolinde Grabar-Kitarović.

Nekateri pišejo, da imajo radi Srbe, da so sami Srbi ali Romi, da znajo cirilico, da redno plačujejo davke, da so bili Titovi pionirji, da ne marajo ustašev, da niso bili rojeni leta 1991, da niso prosili za vojaško pokojnino, da nakupujejo v Sloveniji in še marsikaj.