Predsednik SDP-ja Zoran Milanović je po glasovanju izrazil obžalovanje, ker je Most v zavezništvu s
Predsednik SDP-ja Zoran Milanović je po glasovanju izrazil obžalovanje, ker je Most v zavezništvu s "kriminalno, vohunsko in proustaško koalicijo". Foto: EPA
Reiner
Novi predsednik sabora je Željko Reiner. Foto: HDZ Twitter profil
Orešković
Sabor se je na ustanovni seji sestal pet dni po tem, ko je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović mandat za sestavo nove vlade podelila kandidatu Domoljubne koalicije in Mosta Tihomirju Oreškoviću. Foto: Reuters
Konec politične krize na Hrvaškem

"Veste, da sem odrasel v Kanadi in menim, da je kanadski zdravstveni model uspešen. Ima možnosti za učinkovitost sistema, zato je treba pogledati, kje lahko kaj zmanjšamo. To ne pomeni, da je zasebni sektor edina rešitev," je po poročanju portala N1 dejal mandatar, potem ko je končal sestanek s predstavniki stranke Most neodvisnih list. "Dobro so me izprašali," je dejal Orešković, ki je razkril le to, da se je z Mostom pogovarjal o sektorju zdravstva, ekonomije, gospodarstva in upravljanja. Kakšno vlogo bo imel v novi vladi vodja HDZ-ja Tomislav Karamarko, pa ni želel razkriti.

Kanada ima t. i. model nacionalnega zdravstvenega zavarovanja, ki je kombinacija Beveridgeovega in Bismarckovega zdravstvenega modela in predvideva kombinacijo zasebnih sredstev in socialnega zavarovanja. Z vidika lastnine so izvajalci v glavnem zasebni, ki so plačani glede na končni rezultat dela. Izvajalec je stimuliran k minimiziranju stroškov poslovanja. Slabosti tega sistema so, da lahko izvajalci zlorabljajo diagnoze in standarde, saj jih plačnik težko nadzoruje.

Po poročanju N1 je dejal, da se je vrnil, ker je domoljub, ki želi pomagati svojemu narodu.

Izglasovali novega predsednika sabora
Na ustanovni seji hrvaškega sabora so poslanci za predsednika izglasovali Željka Reinerja, ki je tako kot mandatar Orešković kandidat desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list.

Za Željka Reinerja, ki je bil edini kandidat za predsednika parlamenta, je glasovalo 88 od skupno 151 poslancev, 62 se jih je vzdržalo, en poslanec je bil proti. Reiner je bil podpredsednik parlamenta v prejšnjem sklicu sabora. Med drugim je bil tudi minister za zdravje med letoma 1998 in 2000. Je redni profesor na zagrebški medicinski fakulteti in tudi član hrvaške akademije znanosti in umetnosti ter kraljeve akademije v Londonu.

Preimenovanje sabora
Kot je dodal, ideološke delitve ne smejo biti ovira pri razvoju hrvaške družbe. Poudaril je, da ni treba pozabiti na hrvaško zgodovino, da pa zato ni treba še naprej živeti v preteklosti. Obenem je napovedal, da bodo ob priložnosti znova preimenovali hrvaški sabor v hrvaški državni sabor, kot se je imenoval v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, pa tudi v času Neodvisne države Hrvaške med drugo svetovno vojno.
Reiner je poudaril, da je sabor čuvaj vrednot in demokracije ter ključna institucija za ohranitev identitete hrvaškega naroda, posebej v času, ko je Hrvaška del Evropske unije.

Ostre besede Milanovića
Predsednik SDP-ja Zoran Milanović je po glasovanju izrazil obžalovanje, ker je Most v zavezništvu s "kriminalno, vohunsko in proustaško koalicijo". Dosedanji hrvaški premier Milanović se je pri glasovanju o Reinerju vzdržal, a je po ustanovni seji sabora ostro kritiziral stranke, ki so oblikovale saborsko večino. Poudaril je, da je Hrvaška v demokratičnem smislu na najnižji točki v svoji zgodovini, ker je Most zavestno vstopil v zavezništvo s koalicijo, v kateri so "ljudje z obtožnicami, bivši šefi obveščevalnih služb in proustaški elementi".

Kot je dejal, je bila večina, potrebna za izbiro mandatarja za sestavo nove hrvaške vlade, oblikovana "s pomočjo župana, ki je obtožen težkih kaznivih dejanj". Ob tem je mislil na zagrebškega župana in svojega nekdanjega socialdemokratskega kolega Milana Bandića, ki je na parlamentarnih volitvah 8. novembra s svojo novo stranko dobil dva poslanska mandata in nato stopil na stran HDZ-ja in Mosta. Milanović je še dejal, da glede na trenutni položaj koalicija Hrvaška raste odhaja v opozicijo.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je po seji izrazila zadovoljstvo z ustanovitvijo sabora in pričakovanje, da bodo poslanci soglašali, ko bo šlo za uresničenje ciljev, usmerjenih v prid Hrvaški. Pričakuje, da bo Hrvaška kmalu dobila tudi novo vlado.

Konec politične krize na Hrvaškem