Hrvaška je izjema od pravila, da je sodelovanje v igrah na srečo pogostejše, če je življenjski standard prebivalcev boljši. Foto: Reuters
Hrvaška je izjema od pravila, da je sodelovanje v igrah na srečo pogostejše, če je življenjski standard prebivalcev boljši. Foto: Reuters

Na Hrvaškem je približno 2.500 stavnic, kar je več na prebivalca kot v Angliji, ki si je izmislila stave, danes izpostavlja časnik Večernji list. Ob tem se sklicuje na več raziskav, iz katerih sklepa, da so "Hrvati narod, odvisen od stav". Večina obiskuje stavnice, sledijo igralni avtomati in kupovanje srečk, medtem ko so igralnice na četrtem mestu.

Obiskovalci stavnic so praviloma moški med 16 in 45 let in prihajajo iz vseh družbenih slojev, je povedal hrvaški psihiater Zoran Zoričić. Ob tem je navedel primere "transgeneracijskega prenosa obiskov stavnic", ko očetje in sinovi skupaj zahajajo v stavnice.

Po besedah psihiatra je na Hrvaškem približno 50.000 ljudi, ki so na meji z zasvojenosti s stavami. Med njimi je pet odstotkov patoloških kockarjev, še petina pa se jih temu približuje. Pravi, da je tovrstno zasvojenost težko zdraviti, ker kockarji ne vidijo težave v spremembi svoje osebnosti, temveč samo v dolgovih.

Na poti do patološkega kockanja
Zoričić je ob tem omenil nedavne rezultate evropske raziskave o uporabi alkohola in mamil v šolah (ESPAD), ki je pokazala, da tretjina hrvaških 15- in 16-letnikov sodeluje v spletnih igralnicah. Izkušnje kažejo, da je najmanj deset odstotkov teh najstnikov na dobri poti, da postanejo patološki kockarji, je dejal Zoričić za zagrebški časnik.

Hrvaški strokovnjaki opozarjajo, da je težava razširjenosti iger na srečo tudi v slabi regulaciji trga iger na srečo. Na Hrvaškem je več kot 70 podjetij, ki ponujajo različne zvrsti iger na srečo, njihov dobiček je bil v letu 2014 približno 400 milijonov kun (53 milijonov evrov). Zaposlujejo nekaj manj kot 6.000 ljudi, je še poročal časnik.