Novo odkriti delček najstarejšega še ohranjenega izvoda Stare zaveze kaže na to, da je hudičevo število 616. Foto: RTV Slovenija
Novo odkriti delček najstarejšega še ohranjenega izvoda Stare zaveze kaže na to, da je hudičevo število 616. Foto: RTV Slovenija
666 je napačno število.
Hudiča ne predstavlja število 666, ampak 616.

Število 666 ne predstavlja hudiča, predstavlja ga 616. Tako naj bi pisalo tudi v delu Knjige razodetja, ki je napisana v starogrškem jeziku v tretjem stoletju in je del prej napisanih rokopisov, ki jih ni bilo mogoče razumeti.

Te rokopise so odkrili med arheološkimi izkopavanji v Egiptu. Skupini znanstvenikov pa je izvorne napise s pomočjo najmodernejše fotografske tehnike uspelo dešifrirati.

Profesor David Parker, predavatelj kriticizma Nove zaveze in paleografije na univerzi v Birminghamu, meni, da je prava številka, ki naj bi simbolizirala hudiča, 616. Njegova razlaga se glasi: To je primer gematrije, pri kateri števila temeljijo na numeričnih vrednostih črk v imenu ljudi. Prvi kristjani so uporabljali števila, da bi tako zavarovali identiteto tistih ljudi, ki so jih napadali. Tako število 616 pomeni ime cesarja Kaligule.

Menijo, da je Knjigo razodetja napisal Janez, eden od Kristusovih učencev. V njej s številom 666 označuje Antikrista. V Ameriki skrajneži velikokrat uporabljajo to število v pridigah o prihajajoči apokalipsi.

Na novo odkritje so se satanisti odzvali popolnoma normalno. Peter Gilmore, vrhovni poglavar satanske cerkve dejal, da je doslej število 666 označevalo nekaj, česar so se kristjani bali. Odslej pa se bodo pač bali drugega števila - to je 616.