Čokolada za zdravje. Foto: EPA
Čokolada za zdravje. Foto: EPA

Do ugotovitev so raziskovalci prišli s proučevanjem skoraj tisoč Američanov, pri tem pa upoštevali prehrano, vnos kalorij in indeks telesne mase (ITM). Raziskava, objavljena v Archives of Internal Medicine, je ugotovila, da so tisti, ki jedo čokolado nekajkrat na teden, v povprečju vitkejši od tistih, ki jo jedo le občasno.

Čeprav je čokolada kalorična bomba, vsebuje tudi sestavine, ki naj bi pozitivno vplivale na topljenje kilogramov. Redno uživanje čokolade naj bi bilo tako povezano z nižjim ITM-jem. Povezava je obstala tudi, ko so upoštevali tudi druge dejavnike, denimo telesno vadbo.

In zdi se, da je pomembnejše, kako pogosto jeste čokolado, ne pa, koliko je pojeste. Raziskava ni našla nobene povezave z zaužito količino. Po navedbah raziskovalcev je le en odstotek možnosti, da bi njihove ugotovitve lahko pojasnili zgolj z naključjem.
Nižanje holesterola v krvi
To sicer ni prvič, da znanstveniki izpostavljajo zdrave učinek čokolade. Po nekaterih drugih raziskavah naj bi bila čokolada dobra za srce. Uživanje določenih tipov čokolade povezujejo z nekaterimi pozitivnimi spremembami krvnega pritiska, inzulina in ravni holesterola. In čokolada, zlasti temna čokolada, vsebuje antioksidante, ki lahko pomagajo počistiti s škodljivimi prostimi radikali - nestabilnimi kemikalijami, ki lahko poškodujejo naše celice.

Glavna avtorica, dr. Beatrice Golomb s Kalifornijske univerze v San Diegu, in njena ekipa menita, da lahko antioksidantske sestavine izboljšajo mišično maso in znižajo težo. To naj bi dokazali testi na miših, zdaj pa so potrebni še klinični preizkusi na ljudeh.

A preden posežete po čokoladi, strokovnjaki opozarjajo, da previdnost kljub temu ni odveč. Čeprav ne bo nobene škode, če se sem ter tja pregrešite s čokolado, pa je pretiravanje z njo vseeno lahko škodljivo, saj pogosto vsebuje tudi veliko sladkorja in maščob. Tako da je varnejša varianta še vedno dobra stara zelenjavno-sadna dieta.