Ekranizacija fantazijske serije istoimenskih romanov Georgea R. R. Martina kraljuje na seznamu serij, ki so največkrat nezakonito pretočene s spleta. Foto: AP
Ekranizacija fantazijske serije istoimenskih romanov Georgea R. R. Martina kraljuje na seznamu serij, ki so največkrat nezakonito pretočene s spleta. Foto: AP

Prva epizoda je s spleta pretočilo več kot 13 milijonov uporabnikov. To so pokazali podatki medijskega podjetja TruOptik. S tem je krepko presežen rekord iz lanskega leta, ko je zadnjo epizodo četrte sezone pretočilo več kot osem milijonov uporabnikov. V skupnem seštevku je prve štiri epizode, ki so "pricurljale" na splet še pred televizijsko premiero, pretočilo 32 milijonov uporabnikov.

Poleg epizod pa še polurni dokumentarni film A Day in the Life, kjer so ustvarjalci strnili dogajanje v enem dnevu na treh snemalnih prizoriščih (na Hrvaškem, Irskem in v Španiji).

Največ gledalcev serije, ki si je prvo epizodo nezakonito pretočilo s spleta, prihaja iz Združenih državah Amerike. Na prebivalca pa je bil prvi del epizode največkrat pretočen v Avstraliji. Vzrok za neslavno statistiko je v politiki televizijske hiše HBO, ki predvaja serijo. Ti so se odločili, da onemogočijo avstralske gledalce, ki so uporabljali orodje za preprečevanje geografske zapore za spremljanje programa HBO Now, ki je na voljo le v ZDA.

Prav HBO Now je program, na katerem lahko spremljajo serijo tudi tisti Američani, ki nimajo kabelske naročnine. Do vsebin televizijske hiše HBO pridejo že za dobrih 13 evrov na mesec. Najcenejši način za zakonito spremljanje serije v Avstraliji pa je naročnina na storitev Foxtel Play, kjer naročnina za tri mesece znaša okoli 86 evrov.