Društvo za kulturo inkluzije je povabilo k izdelovanju kartonastih hišk iz sanj. Foto: BoBo
Društvo za kulturo inkluzije je povabilo k izdelovanju kartonastih hišk iz sanj. Foto: BoBo
Festival Igraj se z mano

Povezovanje skozi igro je eno izmed vodilnih načel dogodkov mednarodnega festivalskega leta Igraj se z mano, ki s svojimi dejavnostmi spodbujajo socialno integracijo med otroki, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami ter večinsko populacijo vseh generacij.

"Širša družba je zaradi nepoznavanja teh določenih socialnih skupin prežeta s stereotipi, ki o ljudeh s posebnimi potrebami ustvarjajo mit o nesposobnosti, namesto da bi prepoznavali njihove kvalitete, ter o drugačnosti, namesto da bi jih sprejeli kot podobne," so zapisali organizatorji mednarodnega festivala Igraj se z mano, v sklopu katerega se bo zvrstilo več kot 3.500 nastopajočih in vodij delavnic iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Makedonije, Norveške, Poljske in Srbije, ki so pripravili številne ustvarjalne, športne, glasbene in gledališke delavnice.
Učenke iz Centra Janeza Levca so tako danes na Kongresnem trgu v Ljubljani že zapele in zaplesale na pesem Čez Šuštarski most, raper Zlatko, ki je skupaj z animatorjem Gogijem ambasador festivala, je spregovoril o pomembnosti vključevanja, zvečer pa je sledil nastop plesalcev svinga in latino plesnih šol, ki so se jim pridružili tudi otroci s posebnimi potrebami, saj ples lahko zelo pozitivno deluje na mlade in na njihovo razmišljanje, so za STA povedale pedagoginje iz Centra Janeza Levca.

Poleg plesa in pesmi sta prireditelja - Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije - poskrbela tudi za druge vsebine. Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha je pripeljalo kužke terapevte, predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije so izdelovali rože iz kreppapirja, z dijaki in dijakinjami srednje zdravstvene šole pa se je bilo mogoče naučiti izdelovanja šopkov. Poleg tega so se lahko obiskovalci preizkusili tudi v plezanju, odšli na obisk k frizerju ali pa se le preprosto zabavali ob družabnih igrah.

Festival Igraj se z mano