Zanimivosti
(4)
Ikea
Udobno pohištvo ponuja prostor za miren spanec. Foto: EPA
Ikea
Vodstvo je takšno zbiranje dolgo toleriralo, zdaj pa stvari uhajajo izpod nadzora. Foto: EPA
Ikea
V eni od okrepčevalnic morajo obiskovalci od zdaj naprej nujno naročiti hrano ali pijačo. Foto: EPA

Dodaj v

Ikea na Kitajskem – prostor za zmenke, druženje in počitek

Kitajci se pred vročino zatekajo v hladna trgovska središča
9. julij 2017 ob 14:03
Šanghaj - MMC RTV SLO, STA

Ikeina trgovska središča na Kitajskem so v poletnih mesecih nabito polna, vendar glavni namen obiskovalcev ni nakupovanje pohištva, temveč počitek.

Ko v Šanghaju pritisne huda poletna vročina, do izraza prideta poležavanje in posedanje v trgovskih središčih švedskega pohištvenega velikana Ikea.

Tam so navado Kitajcev, da Ikeine razstavne prostore uporabljajo kot "dnevno sobo", dolgo dopuščali, zdaj pa so trgovine začele sprejemati določene ukrepe, da bi omejili "zastonjkarstvo".

Ikeine trgovine na Kitajskem so tudi sicer pogosto polne obiskovalcev, ki nimajo namena kupovati, temveč se pridejo le odpočit na katero izmed razstavljenih postelj ali sedežnih garnitur. Med njimi so pripadniki najrazličnejših generacij, prihajajo tudi celotne družine.

Številni med njimi živijo v zelo majhnih stanovanjih, zato jim oddih v prijetno klimatiziranih dvoranah še posebej godi.

Oteženo nakupovanje
Vodstvo Ikee je takšno početje dolgo dopuščalo, saj je presodilo, da nekateri od tovrstnih obiskovalcev vendarle tudi kaj kupijo. Ker pa je ob vročih dneh obiskovalcev zelo veliko, stranke, ki dejansko želijo nakupovati, to težko počnejo.

Ena izmed šanghajskih Ikeinih trgovin je tako uvedla pravilo "brez hrane ni sedenja", ki posedanje v okrepčevalnici dovoljuje le tistim, ki tudi kaj naročijo. Okrepčevalnica je namreč postala priljubljena točka za hitre zmenke starejših ovdovelih, ki so po nekaterih navedbah zasedali tako rekoč ves prostor.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
politik kritik
# 09.07.2017 ob 14:42
Kdor je kdaj na Kitajskem preživel vsaj teden ali dva, bo vedel da Kitajci spijo oz. bolje dremljejo prav povsod. Metro, mestni avtobus, knjižnice, parki, lokali, pisarne... Glede na delovni tempo (12 urni delavnik, 7 dni na teden s samo petimi prostimi dnevi na leto) tudi povsem opravičljivo. Ikea pač pri taki kulturi hitrega dremeža (počitka) ni izjema.
zml
# 09.07.2017 ob 15:39
"Hitri zmenki starejših ovdovelih", ki se takoj preuzkusijo še na kavču.
kingestone
# 12.07.2017 ob 09:45
dobra fora. zakaj pa ne :D
oziris.va
# 09.07.2017 ob 17:13
zml
# 09.07.2017 ob 15:39

"Hitri zmenki starejših ovdovelih", ki se takoj preuzkusijo še na kavču.


A zato so zadeve tako flekaste?!
Kazalo