Goran Bregović je s svojim Orkestrom za poroke in pogrebe izredno priljubljen pri Italijanih. Ali bo njegova priljubljenost z ne najbolj posrečeno himno upadla? Foto: EPA
Goran Bregović je s svojim Orkestrom za poroke in pogrebe izredno priljubljen pri Italijanih. Ali bo njegova priljubljenost z ne najbolj posrečeno himno upadla? Foto: EPA

Slavnemu sarajevskemu glasbeniku, ambasadorju balkanske in romske glasbe, so Italijani za himno, ki bo od 20. februarja do 3. marca odmevala v dolini Fiemme v Italiji, odšteli 84.700 evrov. Po mnenju številnih Italijanov previsoka cena je sprožila številne polemike, organizatorji pa se za glavo držijo tudi, ker je himna prišla na splet pred predvidenim rokom objave - himno naj bi premierno predstavili šele na otvoritveni slovesnosti na Trgu Duomo v Trentu.

Polemikam tu ni bilo konec, še najburnejša razprava se je vnela po objavi himne, saj sta tako besedilo kot melodija skladbe po mnenju številnih neprimerna za zimsko športno prireditev.

V skladbi se govori o polenti, vinu in nočeh v kočah, kjer se bo ljubilo vse do jutra, nikjer pa ni niti z besedo omenjena dolina Val di Fiemme - omenjeni so le Dolomiti in pokrajina Trentino, kjer se bodo športniki potegovali za stopničke. Še ena beseda, ki izstopa v skladbi, je beseda slalom, ki nima nikakršne zveze z nordijskim smučanjem. A kot je Bregović sam priznal, je on le "navaden" alpski smučar, ki se ne razume v nordijsko smučanje.

"Zame to ni himna v pravem pomenu besede, želel sem ustvariti pesem (štiri intenzivne minute), ki bo ljudi spodbudila k plesu in petju tako v disku kot na planini, na snegu, povsod. Tudi jaz z radovednostjo pričakujem končen rezultat," je v času nastajanja športne himne izjavil Bregović.

Brega "pokradel" samega sebe?
Bregović je himno posnel s 55 glasbeniki in 70 italijanskimi pevci, sama pesem pa po mnenju številnih nadvse spominja na uspešnico Hajdemo u planine legendarne zasedbe Bijelo dugme, katere član je bil tudi sam Bregović (ravno on se je podpisal pod uspešnico iz 80.). "Žal nam je Val di Fiemme, ampak kupili ste rabljeno stvar, povrhu jugoslovansko, za katero ste plačali 84.700 evrov," se glasi le eden izmed posmehljivih komentarjev, ki prihajajo z območja nekdanje Jugoslavije.

Se s temi namigovanji odpira nova razprava? Prisluhnite obema in presodite sami.