V Italiji le štirje odstotki ulic nosijo imena vplivnih žensk. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
V Italiji le štirje odstotki ulic nosijo imena vplivnih žensk. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Gibanje, ki ga sestavljajo zgodovinarke, sociologinje in feministke, želi to spremeniti, cilj pa je, da v prihodnje polovico novo imenovanih ulic poimenujejo po ženskah.

O tej temi nameravajo konec tedna govoriti na srečanju v Rimu, ki se ga bodo udeležili tudi strokovnjaki za toponomastiko in geografijo, danes poroča italijanski časnik La Repubblica, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

"Tudi mesta se morajo spremeniti in dokazati, da priznavajo vlogo žensk," je za časnik dejala učiteljica geografije in feministka Maria Pia Ercolini.

Gibanje za "žensko kvoto" v italijanski toponomastiki ima korenine v Firencah. V tem mestu so leta 2008 sklenili, da bo v prihodnje polovica ulic, ki bodo poimenovane na novo, dobila ime po pomembnih ženskah.

V prihodnje bi lahko tako ulice in trgi v toskanski prestolnici nosili imena uglednih Firenčank, kot so leta 2006 umrla pisateljica Oriana Fallaci, mecenka Anna Maria Luisa de Medici in plemenita Beatrice Portinari, ki jo je ljubil sloviti pesnik Dante Alighieri.