V Strasbourgu so zakon opisali kot 'pretirano rigidnega'. Foto: EPA
V Strasbourgu so zakon opisali kot 'pretirano rigidnega'. Foto: EPA

Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč odločilo, da je prijava otroka z izključno očetovim priimkom "patriarhalna" in "diskriminatorna", zato bodo morali Italijani zakon spremeniti tako, da bo lahko otrok nosil tudi materin priimek, poroča BBC.

Omenjeni zakon je izviral še iz rimskega obdobja. Pod vprašaj sta ga postavila zakonca Alessandra Cusan in Luigi Fazzo, ki sta se leta 1999 pritožila na sodišču in trdila, da ni nobenega člena v italijanskem pravu, ki bi njuni hčeri Maddaleni prepovedoval, da prevzame priimek svoje matere. Sodišče je njuno pritožbo zavrnilo z utemeljitvijo, da "pravilo izvira iz načela, ki je zakoreninjeno v družbeno zavest in italijansko zgodovino".

A par ni odnehal in leta 2012 sta dosegla majhno zmago, ko so milanske oblasti dovolile, da hčeri spremenita ime v Maddalena Fazzo Cusan. Vztrajala sta še naprej in primer prenesla še na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki je v torek odločilo, da je italijanski zakon "neusklajen z načelom enakosti med spoloma, ki je vpisano v ustavo te države".

"Otrokova mati in oče sta obravnavana različno in ne glede na dogovor med staršema njuna želja ne more biti uslišana. Tradicija, da se podeli očetov priimek vsem članom družine, ne more upravičiti diskriminacije do žensk," so dodali.

Oblasti v Rimu bodo tako morale zdaj spremeniti zakonodajo.