Kip bodo v naslednjih tednih selili po Angliji. Foto: Yahoo News
Kip bodo v naslednjih tednih selili po Angliji. Foto: Yahoo News

Toda 52-letni britanski igralec je zdaj ovekovečen v podobi 3,6 metra visokega in iz steklenih vlaken ustvarjenega televizijskega lika iz slovitega romana Jane Austen. Kip se dviga iz jezera Serpentine od ponedeljka dalje, gre pa za zadnje zlitje javne umetnosti in oglaševanja.

Ikonični prizor, ko gospod Darcy skoči v jezero, nato pa koraka od njega v premočeni beli srajci, se še danes redno uvršča na sezname najbolj nepozabnih trenutkov britanske televizije, Firthu pa je prinesel status seks simbola. Firth se je sicer kmalu za tem uveljavil kot eden najbolj cenjenih britanskih igralcev, ki je svojo bogato kariero leta 2011 kronal z oskarjem za glavno moško vlogo v filmu Kraljevi govor.
Promocija britanske televizije
Eden izmed avtorjev skulpture, kipar Toby Crowther, je povedal, da so pri ustvarjanju izdelka za izhodiščno točko vzeli prizor iz jezera, a so črpali tudi iz drugih upodobitev romantičnega junaka.
Kip, ki prikazuje Darcyja od pasu navzgor, so umestili med labode in plavalce, da bi tako na svojevrsten način promovirali Dramo, nov britanski TV-kanal, ki vrti samo britanske serije. Kip naj bi nato razstavili še na drugih krajih, nazadnje pa bo svoje stalno mesto dobil v jezeru v Lyme Parku na severozahodu Anglije, kjer je bil sloviti prizor posnet.